Kako se boriti protiv lažnih vesti

Izvor: RTS, 24.Jan.2018, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se boriti protiv lažnih vesti

Hoće li borba protiv lažnih vesti rešiti političke probleme? Obaveštena javnost je preduslov demokratije, ali ne i dovoljan uslov. Sajtovi za proveru podataka su neefikasni, tvrde stručnjaci i to zato što ih koriste uglavnom oni koji ne čitaju lažne vesti. U debatu o tome kako im stati na put uključila se i crkva.
"Lažne vesti su đavo koji je ubedio Evu da pojede jabuku", kaže poglavar rimokatoličke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crkve. Borba protiv njih očito je počela još pre dve hiljade godina.

O tome u najnovijem dokumentu "Istina će vas osloboditi – lažne vesti i novinarstvo za mir", piše papa Franja.
Sveti otac osuđuje lažne vesti kao "zlo" i poziva novinare i korisnike društvenih mreža da se klone "podmuklih taktika" i da ih razotkriju – jer seju podele koje služe političkim i ekonomskim interesima.
"Moramo utvrditi šta je istina a šta laž. Moramo da ispitamo šta je zajedništvo i šta promoviše dobro. Krajnji cilj neistine je da izoluje, zavadi, širi aroganciju i mržnju. Uloga novinara je da zaustave lažne vesti. To nije samo njihov posao, već misija", kaže papa Franja.
Trampova fraza "lažne vesti" proglašena je za "reč godine". Brzo se šire, sve su brojnije i svet sve češće reaguje na njih. Velika Britanija formirala je Jedinicu za borbu protiv "lažnih vesti" da bi sprečila dezinformacije drugih država.
Ni Evropska unija ne sedi skrštenih ruku i ima tim od 39 stručnjaka. Francuski predsednik predložio je zakon kojim bi se sprečilo širenje lažnih vesti tokom izbora. Francuska je, podsetimo, još 1881. godine Zakonom o štampi kažnjavala širenje laži kaznom od današnjih 45.000 evra.
Popularni Fejsbuk je meta ozbiljnih kritika da je medijska kompanija, pa i da je direktno uticala na ishod predsedničkih izbora u Americi.

"Mi želimo da pomognemo ljudima da kontrolišu svoje podatke. Evropska unija postavlja standarde. Mi ponovo uvodimo novi globalni Centar za privatnost", navodi Šeril Sandberg iz Fejsbuka.
Kako se izboriti sa lažnim vestima? O tome razmišlja i američki predsednik Tramp i vodi rat sa medijima uveren da ne izveštavaju o njemu na osnovu činjenica.
"Vodim rat sa medijima. To su najnepošteniji ljudi na svetu", poručuje Tramp.
Lažne priče se šire neverovatnom brzinom, pa ih teško stižu poricanja, koja ne mogu da smanje nanetu štetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.