Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako s lošim ispitivačem?

Na intervjuu za posao, ispitivač zbog neiskustva može da oseća veću tremu nego kandidat. Ukoliko ste se dobro pripremili za intervju za posao, pažnju vam, pored vaše treme, može da omete i uznemirenost ispitivača. Takvi ispitivači su ili neiskusni ili nedovoljno pripremljeni, ili nisu koncentrisani tokom razgovora.

Ispitivač početnik

Ispitivač početnik, koji još možda i prvi put vodi razgovor s kandidatom, verovatno je jedina osoba koja oseća veću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tremu od vas. Takve osobe često imaju tačno sastavljenu listu pitanja kroz koja prolaze zadatim redosledom i zahtevaju potpuni odgovor na svako od njih. U ovakvoj situaciji najbolje je pustiti ispitivača da prođe kroz sva pitanja, a tek zatim ga zamoliti da u kratkom izlaganju istaknete vaše najvažnije osobine koje možda niste ili niste mogli da spomenete u odgovorima.

Tihi ispitivač

To je ona vrsta ispitivača koja će vam često dati šture informacije o poziciji za koju konkurišete ili o samoj firmi. Uglavnom ćete morati da postavljate dodatna pitanja ako želite da dobijete jasniju sliku o vašem budućem poslu. Međutim, potrebno je znati odrediti granicu kako ne biste nepotrebno isprovocirali ispitivača. Ukoliko želite da saznate više informacija, u ovom slučaju preporučljivo je upustiti se u dodatno istraživanje i traženje boljih sagovornika, jer pre prihvatanja ponude želite da znate šta vas u firmi čeka.

Beskrajni ispitivač

To je onaj tip osobe koji ne zna kada i kako privesti razgovor kraju. Ova vrsta ispitivača detaljno će vam objasniti rad firme, opisati vaše radno mesto i poslove s kojima ćete se susretati. Međutim, isto tako postoji mogućnost da ponovo počne da vas ispituje o pitanjima na koja ste odgovorili još na početku razgovora. Zbog treme, neki kandidati bi se mogli zbuniti prilikom ponovnog odgovaranja na ista pitanja, pa je preporučljivo sve vreme biti koncentrisan, jer u ovom slučaju možete dobiti i jasniji profil zaposlenog kakvog firma traži.

Uznemireni ispitivač

To je onaj koji će se teško koncentrisati na razgovor jer će često odgovarati na telefonske pozive ili će ga ometati pitanja drugih zaposlenih. U ovom slučaju vaš ispitivač ne može da vam posveti dovoljno pažnje, zbog čega se ni vi ne možete kvalitetno predstaviti, ma koliko se trudili. Inače, ovakav način odnosa s kandidatima može da upućuje i na lošu organizaciju poslovanja unutar same firme, jer očito zaposleni ne mogu ili ne znaju da reše poslovne zadatke samostalnim timskim radom.

Zastrašujući ispitivač

To je onaj koji vas, posle opisa vašeg potencijalnog radnog mesta, počne zastrašivati pričama o prekovremenom radu, radu vikendom i brojnim obavezama koje nisu uključene u opis posla. Ako uvidite da su ove najave stvarne, najbolje je zahvaliti se na ponudi, ali na poseban način. Nakon što ste saznali uslove i opis posla, recite kako mislite da ne biste bili najbolji izbor za poslodavca i iskreno mu se zahvalite na vremenu koje vam je posvetio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.