Izvor: RTS, 05.Okt.2022, 15:35

Kako protiče popis u Bujanovcu i Loznici?

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je u subotu i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće konačni.
Većina Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe bojkotvala je prethodni popis, održan 2011. godine. Ovog puta, situacija na terenu je drugačija, jer, kako kažu, smatraju da su uslovi za popis ispunjeni. Obrasci su na albanskom jeziku, a moći će da budu popisani i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oni građani koji trenutno nisu u tom domaćinstvu, jer žive privremeno u inostranstvu.

"Popis je jedna prava stvar koja treba se ponavljati svake desete godine. Jer treba da znamo svaki grad, opština, naša država koliko je stanovnika ostalo, koliko je otišlo i da znamo broj stanovnika. Ne kao zadnji put kad mi, Albanci nisu izašli na izbore, ustvari na popis, i posle je bilo 200,300 od hiljade, a koliko nas ima ukupno", kaže Avdil Ramadani, iz Bujanovca.

Za opštinu Bujanovac odabrana su 83 popisivača i 13 instruktura.
"Naša uloga instruktora je da pratimo rad popisivača, da im se nađemo ukoliko imaju nekih problema. Naš zadatak je bio pre svega da im pokažemo teren gde će oni da rade, svakom popisivaču ponaosob", objašnjava Kristina Mitić, instruktorka.
I 163 popisivača u Loznici, već peti dan, od osam do dvadeset časova marljivovo rade svoj posao, a u svakom domaćinstvu se zadržavaju do pola sata. Upitnik je elektronski, popisivač unosi podatke u laptop, a onda se ti podaci svakodnevno unose u bazu. Time se, kažu, garantuje bezbednost podataka.

"Sve funkcioniše kako treba, popisivači su dužni da napomenemo i to da nose svoje legitimacije i da se predstave da su popisivači, u slučaju da građani nisu prisutni u svojim domovima oni ostave obaveštenje na koji broj telefona da se jave, tako da trenutno nemamo apsolutno nikakvih problema", kaže Milorad Matić, predsednik komisije za popis.
Zakonom o popisu utvrđena je prekršajna odgovornost za odbijanje učestvovanja u popisu ili davanja netačnih podataka. Ako neko ne želi, na tri pitanja ne mora da se da ogovor - o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.