Kako pronaći odgovornu dadilju (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 13:19

Kako pronaći odgovornu dadilju (AUDIO)

Samo u Novom Sadu svake godine više od hiljadu 500 mališana, ostane bez mesta u državnim vrtićima, a uzimajući u obzir da veoma poželjan "baka-deka servis" nemaju na raspolaganju svi, problem čuvanja dece veliki broj roditelja rešava angažovanjem dadilja.

Velika nezaposlenost učinila je da danas usluge čuvanja dece nude mnogi, ali nije lako za tako odgovornu ulogu zaposliti bilo koga. Kako pronaći odgovornu i stručnu dadilju.

Dadilju za svoju ćerkicu, Novosađanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sanja Blagojvić, pronašla je uz pomoć fejsbuka gde je postavila oglas i izabrala ženu uz koju je išla i dobra preporuka.

Mnogi roditelji prvo će pretražiti Internet oglase ali bez preporuke teško je dete ostaviti nepoznatoj osobi. Da se najviše vrednuju reference svedoči dadilja Kristina Đaković.

Klijenti koji angažuju dadilje preko agencija su roditelji, koji se iz bezbednosnih razloga i kvaliteta, odlučuju na taj korak. To su uglavnom zaposleni roditelji koji žele da obezbede adeekvatnu brigu dok su deca još mala da bi krenula u vrtić.

Kako kaže Tatjana Prokić iz jedne takve agencije, preporuke su izuzetno važne ali i fleksibilnost za neke druge poslove.

"Kriterijum tokom samog odabira jesu kako će se osoba pokazati na intervjuu, kakav će kontakt uspostaviti sa roditeljima, saq decom, koliko i kakvog imaju iskustva. A prethtodno, porodica treba da odredi tačno svoja očekivanja od dadilje", objasnila je Prokić.

"U poslednje vreme, se traže dadilje koje će, nakon vrtića pokupiti dete, prošetati ga, dati mu neki obrok do povratka roditelja sa posla".

Imamo dosta porodica koje se opreljejuju za tzv. mentorstvo odnosno pomoć u savladavanju svakodnevnog gradiva.

Mesečna primanja jedne dadilje su u visini prosečne plate u Srbiji a zavisi i od broja ugovorenih radnih sati, a dodatno se plaća za više dece koja se čuvaju, rad vikendom, praznicima i u večernjim časovima.

"Donja cifra koja podrazumeva 9-časovno radno vreme se kreće od 270-300 eura.

Preko oglasa su te cene i upola manje a dali će roditelji dobiti za tu cenu pouzdanu i proverenu osobu, zavisi od razvijenosti njihove intuicije ali i od toga koliko su se prethodno dobro raspitali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.