Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prepoznati lažove

Mnogo je načina da shvatite da neko ne govori istinu, mada takve osobe često misle da toliko uverljivo lažu da ih je teško razotkriti.

Ali ne morate da budete psiholog da biste nekoga dobro "pročitali". Dovoljno je da pažljivo analizirate njegovo ponašanje i neće vam biti teško da shvatite sa kim imate posla.

Pre svega, dobro se fokusiratje na izraz lica i pratite svaku promenu. Osećaj nelagodnosti prilikom laganja često se reflektuje crvenilom u obrazima. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kod takvih osoba se nozdrve neuobičajeno šire, a "siptomi" su grickanje usana, duboko disanje, ubrzani treptaji... Sve to govori da im mozak radi ubrzano. Ukoliko nekome postavite direktno pitanje a on naglo okrene glavu i skrene pogled, moguće je da laže. Ukoliko želite da otkijete da li neko govori istinu ili ne, važno je da posmatrate njegovo celokupno ponašanje, odnosno pretvorite se u detektiva i dobro analizirajte karaktaristike lica, tela, glasa i govora potencijalnog lažova. Neiskrene osobe znaju da drže ruke iza leđa a noge ispod stolice. Kada neko laže često je nepomičan kako bi sebe držao pod kontrolom u nameri da ne bude otkriven.

Mada verovatno misle da osmehom mogu da sakriju činjenicu da ne govore istinu, često ih baš to odaje. Ukoliko se takva osoba smeje a oči joj nisu vedre, onda pokušava da prikrije stvarne emocije. Takođe, trebalo bi obratiti pažnju na promene u brzini govora i boji glasa. Imajte na umu da su oni koji lažu pod stresom, što dovodi do pojačanog sušenja usta i problema sa govorom.

Stručnjaci kažu da lažljivci izbegavaju da izgovore reči poput "ali", "osim", "dok" jer imaju problem sa složenim procesima razmišljanja. Ljudi koji ne govore istinu veruju da će, ako previše objašnjavaju, uveriti sagovornika da ne lažu. Skloni su tome da se brane ukoliko su njihove laži razotkrivene. Takve osobe nesvesno pokrivaju usta kada pokušavaju da izbegnu odgovor na neko pitanje.

Oni kojima istina nije jača strana, nesvesno dodiruju grlo, vrat, prsa, glavu i stomak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.