Kako odabrati adekvatne radne cipele?

Izvor: Objava, 28.Avg.2020, 15:19

Kako odabrati adekvatne radne cipele?

Kada se radne cipele biraju najvažnije je kupiti odgovarajuću veličinu. Evo i zašto. Naime, radne cipele bi trebalo da budu pola broja veće, jer onda stopalo ima prostora da se znoji i da diše tokom celog dana koliko nosite obuću. I za vreme hladnijih dana važno je da radne cipele budu komotne, jer dodatni prostor omogućava izolaciju. Kada kupujete radnu odeću, onda je probajte preko tanje čarape kako biste mogli da procenite da li imate dovoljno dodatnog prostora.

Koliko god da su brojevi radnih cipela standardizovani ipak se razlikuje veličina obuće od proizvođača do proizvođača. Preporučuje se da tokom isprobavanja obuće dobro zavežete i zategnete pertle i da u obući prošetate kao da ih nosite tokom radnog dana.

Za vreme rada prirodno je da stopala postanu veća i prokrvljenija zbog veće aktivnosti. Zato se često kaže da stopala od kretanja ili stajanja oteknu. Zbog toga treba i ovo imati na umu prilikom odabira broja obuće. Savetuje se da se na kraju dana kupuje obuća, jer su tafa stopala najveća, tačnije u onim trenucima kada se stopala nalaze u stanju koje predstavlja uslove rada.
Koja je idealna veličina radne cipele?
Pri odabiru idealne veličine radne ciple, imajte na umu sledeće. Ako je stopalo maksimalno pomereno napred, onda bi trebalo da imate dovoljno prostora da između pete i cipele stavite kažiprst. Ako je stopalo pomereno maksimalno nazad, onda bi trebalo da imate dovoljno prostora da kažiprst stavite između jezika cipele i gornjeg dela stopala.

Kada je obuća komotnija, onda je ona pogodna i za dodavanje uložaka in a taj način se još više povećava udobnost tabanice. U zimskim danima ulošci su pogodni i poželjni, jer su dodatna izolacija za stopala. Za zdravlje stopala osim kvalitetne obuće neophodne sui kvalitetne radne čarape. Osim što su dugotrajne, radne čarape daju stopalima dodatnu udobnost, a u toku letnjih dana stopalo održavaju suvim čak i kada se stopala pojačano znoje.
Vodoneporpusne ili vodoodbojne radne cipele, pitanje je sada!
Ako radite u vlažnoj sredini, onda radne cipele treba da budu vodoodbojne. Pošto se gornjište radne obuće uglavnom tretira različitim materijalima, obratite pažnju na oznaku, jer upravo ti materijali obući pružaju vodoodbojnost. Ako obuća ima oznaku WRU, onda je ona sertifikovana i gornjište zadovoljava evropski standard vodoodbojnosti.

Od kapaciteta gornjišta zavisi vodoodbojnost radnih cipela, pa je pitanje da li će obuća zadržati, odbiti ili primiti vodu. Ako želite da i sledećeg radnog dana kapacitet vodoodbojnosti bude isti, onda treba osušiti i zaštititi obuću sredstvima za njeno održavanje. Jedino tako tretirane radne cipele sačuvaće vaša stopala i održaće ih suvim onih dana kada sre u kontaktu sa vlagom.

Međutim, vodonepropusna obuća je neophodna svima koji su u kontaktu sa velikom količinom vode i kada se od radnika zahteva da stoje u vodi. Takva obuča ima oznaku WR, a proizvođači na dva načina postižu vodonepropusnost obuće. Naime, u prvom slučaju je gornjište vodoodbojno, a unutrašnost vodonepropusna, pri čemu je postava paropropusna. U drugom slučaju se gornjište izrađuje od PVC materijala i potpuno je vodonepropusno. Osim radne obuće WR oznakom se obeležavaju i gumene čizme i PVC čizme.

Takođe, treba razmišljati o tome da se ispoštuju sve mere iz pravilnika o bezbednom radu.