Kako naučiti psa da ne laje na strance?

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako naučiti psa da ne laje na strance?

Poreklo dobro poznatog stereotipa poštara koji beže od pasa krije se u činjenici da ljubimce njihovi vlasnici nisu podučili tome da ne smeju da napadaju strance.

Sam trening nije naročito zahtevan, ali najviše zavisi od psa i toga kako se njegov vlasnik odnosi prema njemu.

Pseći lavež je vrsta komunikacije. Ako je pas oseća strah, može se desiti da laje na strance. Ako je ljubimac jednostavno frustriran što ne može temeljno da prouči osobu koja je na vratima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to može da bude razlog zašto laje.

Kad vaš pas počne da laje na stranca, nemojte vikati na njega jer će misliti da i vi ‘lajete’. Kažnjavanje psa zbog lajanja prouzrokovaće ne samo stres, već i agresiju.

Svaki put kad neko nepoznat dođe na vaša vrata, smireno povedite svog psa do vrata i nagradite ga ako posluša naredbu da sedne. Važno je da vaš ljubimac počne da asocira poslastice s dolaskom nepoznatih osoba. Nagrađivanje dobrog ponašanja bilo koje vrste podstiče ljubimca da se i u budućnosti ponaša tako.

Pokušajte da naučite svog psa da osobe u uniformi nisu razlog za strah. Možete se maskirati i tako malim nagradama navići psa da bude opušten u blizini nepoznatih ljudi.

Dopustite svom psu da onjuši strance na vratima. Ako vas je na početku strah za sigurnost osobe na vratima, stavite psu brnjicu.

Ne morate da naučite psa da sa lajanja pređe na potpunu tišinu, već da, kad neko pozvoni, mora da ode na određeno mesto. Vremenom pomoću istih metoda možete naučiti psa da bude tih i na mestu na kojem to želite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.