Kako nastaje anksioznost

Izvor: Blic, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako nastaje anksioznost

Potrebno je da razlikujete anksioznost od straha, kao i tzv. normalnu anksioznost od one patološke.

Strah bez razloga

Osećanje anksioznosti, strepnje, teskobe ili nelagode javlja se u različitim životnim situacijama, različitog je intenziteta i učestalosti.

To osećanje je rezultat unutarpsihičkog konflikta i nastaje kao reakcija kod očekivanja opasnosti.

Tipovi anksioznosti

Tip i izbor opasnosti uglavnom su nepoznati i neprepoznatljivi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Klinička slika anksioznosti

U kliničkoj slici anksioznosti dominantno je difuzno osećanje nelagodnosti praćeno nizom telesnih simptoma (glavobolja, znojenje, pritisak u grudima, nelagodnost u želucu i crevima, često ubrzan rad srca i sl.). Osoba koja pati od anksioznosti može biti blago konfuzna, imati smetnje u orijentaciji i promene u tumačenju činjenica i smanjenu koncentraciju.

Lečenje

Lečenje podrazumeva odabir pravog leka iz grupe takozvanih anksioletika uz odgovarajući psihoterapijski i socioterapijski pristup.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.