Kako na poslu rešiti konflikt

Izvor: Blic, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako na poslu rešiti konflikt

Dobili ste dugo očekivani posao. I onda vam se dogodilo ono najgore - nenamerno ste ušli u sukob s šefom ili kolegom. Zašto? Poslodavci traže rezultate, a zaposleni se zbog velike količine posla neretko dovedu u konfliktnu situaciju s nadređenim ili saradnikom. Konfliktnim situacijama je preporučljivo pristupati što razboritije jer morate imati na pameti da se izazivanjem sukoba možete dodatno zameriti saradnicima.

Evo šta dr Piter Sendmen, svetski priznati stručnjak za ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oblast, savetuje u situacijama kada dođe do konflikta na poslu - kako to rešavati

Reagujte odmah!

Zbog velike količine posla i kratkih rokova, zaposleni su u današnje vreme često pod stresom. Kako u privatnom životu, tako i na poslu, sve više zavisimo od drugih ljudi. Komunikacija među zaposlenima nam postaje sve važnija. Posledice loše komunikacije dovode do nesporazuma i loših međuljudskih odnosa. Ako se i vi nađete u takvoj situaciji, stručnjaci savetuju da se kolegi ili nadređenom odmah izvinete. Kažite da vam je žao ako ste nekoga uvredili i da vam to nije bila namera. Zatim pokušajte da objasnite zbog čega ste burno reagovali.

Nemojte podizati ton!

Ako želite da se izvinete kolegi na poslu zbog burne reakcije, učinite to tako da se iz vašeg glasa može zaključiti da vam je zasta žao.

Saslušajte kolegu

Nakon što se kolegi izvinete za vašu reakciju, važno je da i vi njega saslušate. Pokušajte da vež tada, u istom razgovoru, nađete kompromis za dalji rad.

Pokažite da vam je žao zbog greške

Pokažite da ste nešto naučili iz razgovora. Naučite nešto iz iskustva. Konflikti su rezultat nesporazuma. Budući da na poslu obično nismo u mogućnosti da biramo saradnike, moramo da naučimo neke veštine uspešnog izbegavanja i rešavanja konflikata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.