Kako mladi bračni parovi opstaju na selu, kakva je  uloga žena?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako mladi bračni parovi opstaju na selu, kakva je uloga žena?

Opština Knić lokalnim subvencijama podstiče ostanak mladih bračnih parova na selu a u poslednje tri godine povećao se i broj žena nosioca poljoprivrednih gazdinstava. Žene koje vode domaćinstva na teritoriji opštine Knić bave se uglavnom stočarskom i voćarskom proizvodnjom, gazdinstva kojima upravljaju su veća a sve one idu u pravcu osavremenjivanja i širenja proizvodnje.

Od 2012. godine Dragana Pantelić nosilac je poljoprivrednog gazdinstva u selu Brestovac opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Knić. Porodica Pantelić bavi se stočarskom proizvodnjom, drže 23 krave i junice i predaju oko 300 litara mleka.

"Kada se dobro oraganizuje ima se vremena a ima se i posla ali zaista nađe se vreme, nije samo konstantan rad i da se ne izlazi nigde i gde se nema vremena za sebe , za decu i za ostale- ima se vremena za sve. Nema tog posla koji je u današnje vreme toliko težak, danas je sve savremeno i olakšano. Ranije je bilo drugačije pa je žena nosila i koncetrat i ostalo a sada su tu mešaone, samo prinosimo i izručujemo. Pre dve godine smo dobili mešaonu a prošle godine smo konkurisali i dobili smo mlekovod za izmuzivanje krava. Skraćuje sigurno jedno dobrih sat i po vremena od ranije predviđenih tri sata sada se sve svodi na sat i po sa mužom i hranjenjem", veli Dragana.

Ona je konkurisala je za dobijanje lokalnih subvencija opštine Knić kao žena koja je nosilac domaćinstva, pre dve godine dobila je mešaonu a prošle godine mlekovod dok je iznos subvencije bio 400 000 dinara.

Zajedno sa suprugom Darkom vodi domaćinstvo.

"Sve standardno zajedno radimo, neko nekad više neko nekad manje to i nikad i ne može da se izmeri ali ženski posao jeste težak ali mi smo tu da se pomažemo. Ne razmišljam o tome koliko je ona dobar gazda a jeste dobra. Proizvodimo kompletnu hranu za tu stoku, to su kukuruz i pšenica i plus imamo dodatnu delatnost jer imamo do dva hektara kupusa koji svake godine predajemo lokalnoj kupusari. Sve ide na ishranu, hranimo dobro krave i tu se pronalazimo i mi kroz mleko uspevamo da unovčimo tu žitaricu. Najgore je što za državne subvencije konkurišemo u martu a nama se isplaćuju tek u novembru, decembru umesto da nam daju tokom leta", objašnjava Darko.

Opština Knić kroz lokalne subvencije, od kupovine mašina i fizičke imovine do pružanja bespovratnih sredstava doprinosi povećanju broja žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava koje dalje šire porodičnu proizvodnju.

"Prioritet dajemo ženama kada je bodovanje u pitanju tako da je u prošloj godini veliki broj žena ostvarilo subvencije i čak na konkursu za mlade poljoprivrednike žene su bile prve na rang listama i ostvarile su subvencije od 400 000 po jednom domaćinstvu. Mi na terenu imamo i žena starije životne dobi koje su nosioci gazdinstva ali u poslednje tri godine sve više je mladih žena koje registruju domaćinstvo na svoje ime i to su žene koje se zaista bave poljoprivrednom proizvodnjom i nisu samo na papiru nosioci nego baš ulaze u ozbiljnu priču bilo da je stočarstvo u pitanju ili voćarstvo jer se mahom bave tim dvema granama", potvrdila je za RTV Mirjana Pavlović- rukovodilac Kancelarije za poljoprivredu u Kniću.

Iako je kao devojka ušla u porodicu Pantelić, Dragana uspešno vodi domaćinstvo sa svojim suprugom. Ovaj bračni par planira da osavremeni štalu i proširi stočarsku proizvodnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.