Kako je to moguće?

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 06:56

Kako je to moguće?

Moskva -- Jedna od prvih zemalja koja je razvila vakcinu protiv koronavirusa sada grca u "eksploziji" zaraze u glavnom gradu.

Reč je o Rusiji. Gradonačelnik Moskve izjavio je u četvrtak da grad ima problem s novom varijantom koronavirusa koja je agresivnija i zaraznija i da se situacija u Moskvi brzo pogoršava. U ruskoj prestonici su u nedelju zabeležena 7.704 nova slučaja, što je najviše u jednom danu od decembra.

U cieoj zemlji evidentirane su 14.723 infekcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je najveći dnevni broj novoobolelih od 13. februara.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da će danas broj slučajeva biti veći od 9.000, odnosno najveći broj zabeležen u Moskvi od početka pandemije.

"Stigla je nova mutacija, novi soj. Agresivniji je, teže se od njega oporavlja, brže se širi", rekao je Sobjanin koji je izdao naredbu da je vakcinacija svih radnika delatnosti koje dolaze u kontakt s ljudima obavezna.

Ništa bolje nije ni u Sankt Peterburgu, koji je domaćin jedne od mnogobrojnih fudbalskih utakmica u okviru Evropskog prvenstva, gde je zabeležen porats novoobolelih za 30 odsto.

Rusija je jedna od prvih zemalja koja j erazvila vakcinu protiv koronavirusa i koja se sada primenjuje u mnogim zemljama.

Ali, kako navodi BBC, odziv na vakcinaciju u Rusiji je jako slab. Svega 12,8 odsto Rusa primilo je bar jednu dozu do 16. juna, a samo 9,9 odsto je potpuno vakcninisano.

S druge strane, zdravstveni zvaničnici upozoravali su nedeljama da će se situacija pogoršati jer se zemljom širi "delta soj", onaj koji je u Indiji napravio haos. Ali, niko nije slušao, naveo je BBC.

Sada, lekari kažu da za nekoliko dana u Moskvi neće biti slobodnog kreveta u moskovskim bolnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.