Kako je spašeno srpsko blago: Šofer je prijavio misteriozni paket, a carinik mu u prtljažniku pronašao pravu riznicu antikviteta! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 31.Maj.2017, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je spašeno srpsko blago: Šofer je prijavio misteriozni paket, a carinik mu u prtljažniku pronašao pravu riznicu antikviteta! (FOTO)

Carinici su u utorak, 30. maja 2017. godine na graničnom prelazu Bački breg sprečili da preko 500 predmeta, za koje se sumnja da imaju antikvitetnu vrednost, bude izneto iz Srbije.

Vozač autobusa šabačkih registarskih oznaka carinicima je prijavio samo par pošiljki, a kontrolom prtljažnika pronađeno je čak 515 raznih metalnih predmeta, najverovatnije namenjenih daljoj preprodaji.

Foto: Uprava carina

Među predmetima za čiji prenos preko granice vozač nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << posedovao dozvolu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture bilo je gotovo 130 novčića, kao i isti broj ukrasnih igala.

Foto: Uprava carina

Pronađeno je i oko 50 reljefnih ploča sa prikazima ljudi i životinja, dok se među ostalim predmetima ističu ljudske i životinjske figurice, šnale, broševi i ukrasne ručice.

Foto: Uprava carina

Pažnju privlači i jedna maska sa ljudskim likom, nalik na one koje srećemo u starogrčkoj umetnosti.

Foto: Uprava carina

Zbog specifičnosti predmeta, neophodan je nalaz veštaka koji će utvrditi njihovu vrednost i starost.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAPLENJENO 500 ANTIKVITETA NA BAČKOM BREGU: Vozač šabačkog autobusa, prijavio carinicima par pošiljki

Izvor: Kurir, 31.Maj.2017

BEOGRAD - Carinici na graničnom prelazu Bački breg sprečili su da više od 500 predmeta, za koje se sumnjaju da su antikviteti, budu izneti iz Srbije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.