Kako je nastao šraf

Izvor: Politika, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je nastao šraf

Uz nekoliko okreta rukom za svega pet-šest sekundi moguće je učvrstiti šraf na željenu podlogu. Naravno, pod uslovom da imate i odgovarajući alat – šrafciger.
Danas sve to izgleda krajnje jednostavno i lako, ali u stolećima koja su iza nas zavrteti šraf, ili još gore, izvaditi ga iz podloge, predstavljao je pravi poduhvat. Čovek je pre mnogo vremena otkrio ekser, kao i mogućnost da ga čvrstim predmetom, kasnije čekićem, ukuca u određenu površinu. Međutim, muke su nastajale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada je taj ekser trebalo izvaditi.
Prvi ekseri pravljeni su od drveta, dok su se metalni pojavili u 15. veku. Spiralni zavrtnji na ekseru nastali su jedno stoleće kasnije i ovakvi šrafovi upotrebljavani su za izradu pušaka, oklopa i satova. Ove male naprave decenijama su se izrađivale ručno, što je zahtevalo veliku preciznost i vešte ruke majstora. Jednom uglavljeni šraf bilo je gotovo nemoguće izvaditi bez pravog alata.

Oko 1770. godine engleski majstor za izrađivanje alata Džesi Ramsden napravio je uređaj za vađenje eksera, koji je izgledom podsećao na današnje šrafcigere. Prvi šrafcigeri izrađivani su od drveta, ali nisu bili dugog veka jer je drvo bilo krto i često se lomilo. Početkom prošlog veka, tačnije 1908. godine Kanađanin P. L. Robertson osmislio je nove šrafove i alat kojima oni mogu prilično jednostavno da se izvade. Oko 700 šrafova koje je Roberston napravio upotrebljeno je za izradu vozila u Kompaniji automobila "Ford".

Tridesetih godina 20. veka Henri Filips je usavršio oblik šrafa i počeo da industrijski proizvodi ove naprave neophodne u izradi najrazličitijih uređaja. Filipsovi šrafovi bili su tanji i bolje obrađeni od ranijih, pa su ih naročito automobilske kompanije rado prihvatile.

Otkriće novih šrafova sa jednim ravnomernim udubljenjem na vrhu, ili zvezdastim ulegnućem na "glavi" ovog svojevrsnog eksera, zahtevalo je i stvaranje alata pomoću kojeg će oni biti uglavljeni ili izvađeni iz određene površine. Vremenom su i šrafcigeri usavršavani, pa su stvorene i univerzalne naprave kojima se može odvrnuti svaki šraf, ali i one koje u širem, najčešće plastičnom delu, imaju metalne dodatke za najrazličitije veličine i oblike šrafova.

Iako je, uz pomoć modernih, električnih uređaja danas moguće zavrteti ili odvrteti šraf za svega nekoliko sekundi, metalni šrafciger se i dalje koristi i neophodan je svakom domaćinstvu.

D. I.

[objavljeno: 24.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.