Kako je „Reumatika” varala građane

Izvor: Politika, 10.Feb.2014, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je „Reumatika” varala građane

Kupci naseli na pozive udruženja koje im je nudilo vredne nagrade iz inostranstva, ali ako plate carinu u vrednosti od dve hiljade dinara

Nacionalna organizacija potrošača Srbije upozorila je građane da budu oprezni ukoliko ih kontaktira udruženje „Reumatika” i ponudi im kao „nagradu” navodno uvozne proizvode za koje bi trebalo da plate samo troškove carine.

Reč je o prevari, kažu u NOPS-u, jer ovaj slučaj prate i rešavaju već tri meseca, od kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << im se javili prvi prevareni građani u Novom Sadu.

– Građani su nas obaveštavali da su ih nepoznate osobe zvale telefonom i javljale da su dobitnici nagrada – jastuka i posteljina, poznatih brendova kao što je „Dormeo”. Rečeno im je da je roba iz uvoza i da je neophodno da plate samo troškove carine u iznosu od oko dve hiljade dinara. Ljudi su, najčešće starije osobe, uglavnom pristajali, na ovu ponudu, međutim, nakon prijema pošiljki koje im je dostavljala nepoznata kurirska služba, shvatili bi da je reč o znatno jeftinijim proizvodima koji nisu uvezeni, već proizvedeni u Srbiji – kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a i dodaje da su se obratili i firmi „Dormeo” iz koje im je potvrđeno da niko iz njihove kompanije nije pozivao potrošače i da ta priča nema nikakve veze sa njima i njihovim proizvodima.

Ceo slučaj je odmah prijavljen Tržišnoj inspekciji.

Prosleđeni su im brojevi telefona sa kojih su potrošači pozivani, uglavnom sa pozivnog broja 021 i 065, kao i detalji o udruženju koje je stajalo iza ponude.

Suština je da niko od kupaca, po prijemu pošiljke više nije mogao da pozove osobu koja im je poslale robu, jedini trag je bio pečat na dostavnici na kojoj je pisalo da je reč o Udruženju „Reumatika”.

U NOPS-u nisu mogli da pronađu ni sajt, adresu niti bilo koje druge podatke.

– Posle višemesečne saradnje, razmenjivanja podataka i davanja svih potrebnih informacija, inspekcija nas je obavestila da se Udruženje „Reumatika” ne nalazi na prijavljenoj adresi, upisanoj u APR, jer prijavljena ulica ne postoji. Na osnovu brojeva telefona sa kojih su građani pozivani, a koje smo im dostavili inspekcija je pronašla podatke o adresama vlasnika pomenutih telefona i obavestili su Poresku upravu i Odsek za suzbijanje privrednog kriminala. Očekujemo da će oni dalje reagovati u skladu sa svojim nadležnostima – kaže predsednik NOPS-a.

Oni upozoravaju potrošače da dobro vode računa o ovakvoj vrsti kupovine, kao i da se prethodno dobro raspitaju o čemu je reč.

Ukoliko se ponovi slična situacija NOPS poziva građane da to jave njima ili Tržišnoj inspekciji kako bi sprečili eventualne prevare.

J. Antelj, I. Albunović

objavljeno: 10.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.