Kako je Kerempuh smijenio Jazavca

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Kerempuh smijenio Jazavca

BANJALUKA - Satira trenutnog stanja društva u stilu stand-up komedije, ali pod režiserskom palicom Olivera Frljića, ono je što je publika imala priliku da pogleda u komadu "Jazavac u Kerempuhu" četvrte takmičarske večeri Teatar festa "Petar Kočić", koji se održava u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Satiričko kazalište "Kerempuh" iz Zagreba ovom predstavom se tematski vratilo u jednu situaciju iz ranih devedesetih. Naime, Jazavac iz naslova predstave nije samo asocijacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na promijenjeno ime zagrebačkog teatra, jer je asocirao na Kočićevog "Jazavca pred sudom", već je zajednički imenitelj za vrijeme u kojem su određena imena predstavljala opasnost za njihove vlasnike.

Predstava je koncipirana tako da publika ima utisak da prisustvuje stand-up šouu, glumci se dotiču svih segmenata društvenog života te kritikuju javne ličnosti i negativne društvene trendove. No, za razliku od stand-upa koji uglavnom nastaje spontano, ovdje je riječ o pozorišnom komadu u kojem je svaka rečenica, skeč i glumački gest pomno osmišljen i režiran.

Režiser komada Oliver Frljić naveo je da se želio baviti svim onim promjenama imena koja su se u Hrvatskoj dogodila od devedesetih naovamo.

"Jedna takva žrtva nacionalnog 'pročišćenja' postao je i Kočićev 'Jazavac'. Svi ti procesi u kojima su mijenjana imena ulica, gradova, institucija, ali i ljudi, pokazuje koliko su države nastale raspadom Jugoslavije krhke tvorevine koje se plaše sjećati se da je nešto postojalo i prije njih", istakao je Frljić.

Kao i što sam režiser zaključuje, predstava govori o tome kako je Kerempuh smijenio Jazavca u naslovu zagrebačkog satiričkog kazališta i o političkoj klimi tog vremena, ali i o trenutku u kojem danas živimo.

U komadu igraju Hrvoje Kečkeš, Vilim Matula, Borko Perić i Rakan Ršadat koji je odigrao, između ostalog, i samog Jazavca.

"S Oliverom nikad ne znaš šta će biti na kraju. U početku smo imali puno kraću formu, bilo je: Imaš tri minute, nasmij nas! Uz razne improvizacije nekad bi on davao teme, a nekad je išlo ni iz čega. Kako smo radili u dvije etape, prije i poslije ljeta, prešli smo poslije ljeta na duže točke od 10 do 15 minuta. Bilo je puno materijala, dosta je izbačeno, on je pri samom kraju došao i posložio to", otkrio je Ršadat proces nastajanja predstave.

Igru četvorice glumaca često su prekidali smijeh i brojni aplauzi, a dramaturg Boris Milanović ocijenio je da je ova predstava neka nova žanrovska odrednica (koja je samo nastavak nekih, već viđenih žanrova) i koja korespondira sa publikom na direktniji (ovovremenski) način u kojem je moguće sve kritikovati i ismijati.

"Predstava 'Jazavac u Kerempuhu' već je u samom naslovu dala naznaku sveopšteg ludila postratnog nacionalnog identiteta na svim eks-jugoslovenskim prostorima, pa i u samom nazivu imena", zaključio je Milanović.

U okviru pratećeg programa Teatar festa "Petar Kočić" u petak je prikazan film Elije Kazana "Tramvaj zvani želja". U četvrtak veče je promovisan novi broj časopisa za pozorišnu umjetnost "Scena".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.