Izvor: B92, 28.Feb.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako dokazati sopstveno postojanje

Beograd -- Građani Srbije rođeni u nekoj od bivših republika SFRJ suočavaju se sa ogromnim problemima kada treba da podnesu dokaz o rođenju pred svojom državom, piše Blic.

Iako je jedan od najpoznatijih i najaktivnijih srpskih režisera, Zdravko Šotra ima isti problem kao hiljade drugih građana Srbije. Oni uvek iznova moraju da dokazuju državi da su živi, piše Blic. Ako su potekli iz bivših republika SFRJ, potraga za dokazom o rođenju pretvara se u pravo mučenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi list.

Proces ovog dokazivanja započinje procedurom vađenja dokumenata kao što su lična karta ili pasoš, uz šta je neophodan izvod iz matične knjige rođenih.

"Činjenica da sam rođen davno je dokazana, ali država Srbija, u kojoj građanin nije na ceni, traži taj dokaz po hiljaditi put kako bi mi izdala ličnu kartu”, kaže Šotra.

"Mi koji smo se rodili u sada već inostranim državama, poput BiH ili Hrvatske, čiji su dokumenti o poreklu paljeni, i u Drugom svetskom i u najnovijim ratovima, i koji ovde živimo šest-sedam decenija i upisani smo u knjigu državljana, ko zna kada, moramo da molimo da dobijemo najobičniji izvod iz matične knjige rođenih”, navodi poznati reditelj, inače rođen u Stocu u BiH.

Šotra već više od dva meseca pokušava uz pomoć rodbinskih veza, poznanstava i uz podršku MUP Srbije da dođe do ovog dokumenta.

"U tome ne uspevam jer tamo ljudi verovatno nisu voljni da omoguće postojanje bilo kakvog traga o nama, plaše se da bismo se ponovo vratili i otežavaju nam tu proceduru do maksimuma. I ja jednostavno ne znam kako da dođem do lične karte”, navodi Šotra.

On navodi da razume administraciju strane države, ali ne i svoju državu koja mu zadaje poteškoće.

Kaže da samo u državama koje po inerciji ponižavaju svoje građanine oni uvek moraju da mole tu državu za nešto, stalno stoje u redovima i uveravaju je da postoje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.