Kako doći do stana pod povoljnijim uslovima

Izvor: Politika, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako doći do stana pod povoljnijim uslovima

Poreske olakšice koje su uvedene za kupovinu prvog stana predstavljaju prvi korak ka stvaranju povoljnijih uslova za kupovinu stana i prelazak na tržišno regulisanje stambenih pitanja građana. Takođe, oslobađanjem plaćanja poreza na promet apsolutnih prava kod kupovine prvog stana omogućava se i rešavanje pitanja otkupa stanova zaposlenih i penzionera koji su stan stekli po osnovu zakupa na neodređeno vreme od svog poslodavca, ali do danas ga nisu otkupili iz razloga što je preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privatizovano, delimično i u celini, pa je pri otkupu, prema ranijim propisima, postojala obaveza plaćanja poreza na promet apsolutnih prava.

Iako se u izmenama Zakona o porezima na imovinu ne pominje direktno otkup stanova, iz formulacije da se porez na prenos apsolutnih prava ne plaća na prenos prava svojine na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi fizičkom licu koje kupuje prvi stan proizilazi da su obuhvaćeni i stanovi u otkupu. Kako se kod otkupa radi o prenosu prava svojine fizičkom licu, i po pravilu licu koje prvi put kupuje stan, jasno je da i kod prodaje stana od strane privatizovanog preduzeća zakupcu na neodređeno vreme putem otkupa ne postoji više obaveza plaćanja ovog poreza pod uslovom da je ugovor o otkupu overen posle 8. jula 2007. godine, kao i da su ispunjeni ostali uslovi predviđeni za kupovinu prvog stana.

Međutim, nove poreske olakšice imaju i nekih nedostataka. Normalno da mladi bračni parovi koji planiraju proširenje porodice prilikom kupovine stana razmišljaju i o budućim članovima porodice, pa se stan kupuje po pravilu pre nego što se planirano dete rodi, da bi se stan i soba za novorođenče na vreme pripremili. Međutim, novi propisi ne nude poreske olakšice za buduće članove porodice, pa se postavlja pitanje tzv. prava nerođenog deteta i da li se ono može smatrati članom porodice. Jedno od rešenja bi moglo biti uvođenje prava na povraćaj poreza na promet apsolutnih prava za dete koje je rođeno u roku od godinu dana od dana overe ugovora o kupovini prvog stana. Izvesne olakšice bi trebalo uvesti i u slučaju kupovine drugog, većeg stana zbog povećanja broja dece, a radi stimulisanja povećanja nataliteta.

Takođe, ove poreske olakšice isključuju vlasnike neuseljivog stana, koji su takav stan stekli nasleđem; oni se tretiraju kao vlasnici stana i lica sa stanom, iako u suštini nemaju rešeno stambeno pitanje jer u stanu ne mogu da stanuju. U nepovoljnom položaju su i zaštićeni podstanari korisnici tih stanova, koji nemaju pravo otkupa, a ni mogućnost da preko nadležne opštine trajno reše stambeno pitanje. Zakona o restituciji još nema, a pitanje je da li će ovaj zakon obuhvatiti i rešavanje problema zaštićenih podstanara i njihovih zakupodavaca.

Nove poreske olakšice omogućavaju građanima koji već poseduju sredstva za kupovinu stana da smanje troškove te kupovine. Međutim, tržišni uslovi za kupovinu stana i dalje su nepovoljni, kako po pitanju sigurnosti kupovine stanova u izgradnji, tako i po pitanju dobijanja kredita. Trenutno postoje tri vrste bankarskih kredita koji se mogu dobiti za kupovnu stana: stambeni kredit uz subvenciju države, stambeni kredit osiguran kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita i stambeni kredit koji nije osiguran kod Nacionalne korporacije. Razlika je u uslovima dobijanja i kamatnoj stopi. Međutim, ono što je kod svih ovih kredita zajedničko, jeste ograničenje dužine otplate na najviše 30 godina, starosno ograničenje i ograničenje limita kredita prema mesečnim primanjima. Kredit može da podigne punoletni građanin, državljanin Republike Srbije, koji mora da ima najmanje 23 a najviše 45 godina života prilikom uzimanja kredita, s tim da ne može imati više od 65 godina sa danom završetka otplate kredita. Kredit može da dobije samo lice zaposleno na neodređeno vreme, i sa radnim stažom od najmanje šest meseci kod poslednjeg poslodavca.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.