Kako doći do direktorskog mesta?

Izvor: B92, 24.Feb.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako doći do direktorskog mesta?

Šefica Kadrovske komisije u Vladi Zorana Mihajlović kaže da će do kraja godine na čelu svih javnih preduzeća biti direktori izabrani na javnom konkursu.

Čak u 17 javnih preduzeća u ovom trenutku su postavljeni vršioci dužnosti.

Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, rekorder je sa skoro četvorogodišnjim stažom vršioca dužnosti. Iako je konkurs za izbor direktora u ovom javnom preduzeću raspisan još 2013. godine, izbor još nije završen, a Drobnjak je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od kandidata.

Mada većina zaposlenih u Srbiji smatra da bi mogla da vodi preduzeće, pogotovo državno, potpredsednica Vlade kaže da nije jednostavno doći do kvalitetnih kadrova.

“Nije lako izabrati nekoga ko će voditi jedno javno preduzeće bez obzira šta god ko mislio. Dakle, državno javno preduzeće sa mnogo problema sa svim onim što je nasleđeno sa potrebom da se reformiše nije lako izabrati ljude. Dakle mi smo kod Železnica imali priliku da komisija je izabrala sve ljude koji sada upravljaju Železnicom svi su se prijavili bili na konkursu za generalnog direktora Železnice i mi smo ih tako praktično i selektovali dakle prvi, drugi, treći, ustvari generalni i dva izvršna direktora”, navodi Zorana Mihajlović, šefica Kadrovske komisije Vlade Srbije.

I ekonomista Goran Nikolić navodi da je glavni problem to što u Srbiji nema dovoljno kvalitetnog kadra.

“Verujem da skoro svaki čovek u preduzeću bi želeo da bude direktor preduzeća dakle nije problem da neko ne želi, nego da realno imamo malo dobrih kadrova i nadajmo se da će u narednih godinu dana kada budu raspisivani konkursi da ćemo zaista najbolje naći da oni vode firme”, navodi Nikolić.

Na konkursu su do sada između ostalih izabrani direktori EPS-a i Železnica. Potpredsednica Vlade kaže da će bez obzira na probleme uskoro većina direktora prestati da budu vršioci dužnosti.

“Verujem da ćemo mi recimo za godinu dana moći da pričamo o Srbiji koja gotovo sve direktore ima na konkursu. prosto je proces ja to gledam kao proces nije to lako izvući vi to i sami znate, trebale su godine i godine da se uopšte napravi zakon o javnim preduzećima i on je upravo naprravljen sa obavezom da postoji konkurs i profesionalni nadzorni odbori”, kaže Mihajlovićeva.

Prema Zakonu o javnim preduzećima, vršilac dužnosti može biti imenovan na period od najviše šest meseci. Ipak, u posebnim slučajevima može da se desi da v.d .stanje potraje još šest meseci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.