Kako dobiti posao u Guglu?

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako dobiti posao u Guglu?

Stručnjak u kompaniji Gugl Laslo Bok u nedavnom intervjuu otkrio je da Gugl ima pet ključnih uslova koje kandidat mora da ispuni da bi dobio posao u toj kompaniji.

Da vas potencijalni poslodavac na razgovoru za posao pita “Šta ćemo da večeramo?” sigurno biste se iznenadili, ali ovo pitanje nije nimalo bezazleno kako se na prvi pogled čini.

"Ako na ovo pitanje kandidati odgovore da im je svejedno ili da odluku prepuštaju nama, to nam poručuje da kandidat nije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << spreman da preuzme inicijativu, što je u poslovnom smislu loše i naša kompanija takve odgovore ocenjuje kao nezadovoljavajuće", rekao je to stručnjak u kompaniji Google zadužen za ljudske resurse Laslo Bok, u nedavnom intervjuu za Tajms.

Bok dalje otkriva i to da je u poslednje vreme u kompaniji zabeležen porast radnika koji nemaju fakultetsko obrazovanje, za čak 14 posto.

"Talenti dolaze u različitim oblicima i to treba imati na umu, kao i činjenicu da iza toga ne mora nužno stajati diploma, ali ona svakako nije na odmet, i poželjna je, to moram istaći", navodi on.

"Sa druge strane, ne smemo zanemariti ljude koji se iz ovih ili onih razloga nisu školovali, ali su uspeli u onome čime se bave, na svoj, i često na teži, način. To su izuzetne osobe i treba im uvek dati šansu", rekao je Laslo.

Dodao je i to da većina poslova u Guglu zahteva matematičke, računarske i programerske veštine, ali da to nikako nije sve.

"Imamo pet ključnih uslova koje kandidat mora da ispuni da bi dobio posao u našoj kompaniji", ističe on.

Prvo, to su tehnička znanja koja moraju da dolaze u paketu sa sposobnošću i željom za daljim učenjem.

"Ne radi se tu (samo) o inteligenciji, već o vašoj ambiciji. Zatim, potrebno je znati kada i kako preuzeti inicijativu. Očekujemo da se kandidat može suočiti s problemom, pravovremeno i na pravi način te da je u stanju voditi tim, nevažno o koliko se ljudi radilo", objašnjava Bok.

Dalje, važne stavke su osećaj poniznosti i odgovornosti, u smislu povlačenja kada je to potrebno i prihvatanja ideja koje su bolje od vaših, ako jesu. Bez spoznaje da nisi najpametniji na svetu, ne možeš učiti. A stalno učenje potrebno je za uspešno rešavanje problema.

"I naravno, tu je stručnost. Ali stručnost uz koju moraju doći i izražene kognitivne sposobnosti, znatiželja, spremnost na učenje i preuzimanje vođstva. Ako to nije u paketu, osoba može biti najveći stručnjak ali mi ćemo je zameniti osobom koja ispunjava i ove druge uslove", rekao je Bok.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.