Kako do efikasnijeg upravljanja poljoprivrednim zemljištem?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do efikasnijeg upravljanja poljoprivrednim zemljištem?

Grad Vršac je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovao obuku o unapređenoj proceni zemljišta u postupku komasacije, sa akcentom na zaštitu životne sredine. Obuka ima za cilj da pomogne državi i lokalnim samoupravama da efikasnije upravljaju poljoprivrednim zemljištem, a nastavak je najavljen za u maju, junu i septembru.

Nakon obuka sprovedenih u jugoistočnoj Srbiji, Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ u dogovoru sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pokrajinskim sekretraijatom za poljoprivredu krenula je sa obukama o unapredjenim modelima u komasacionim procenama i u Vojvodini gde se komasacija uveliko sprovodi. Tema su novine u ovoj oblasti.

Glavna stvar je da se granice izmedju razdela koji karakterišu kvalitet zemljišta od prvog do osmog bolje definišu kako bismo kasnije imali što manje prigovora i žalbi, kaže Nenad Gvozdenović, menadžer GIZ.

U maju, junu i septembru biće predstvaljene i druge novine komasacije, pre svega procena uticaja na životnu sredinu koja je u Srbiji uradjena prvi put.

Sa gradom Vršcem GIZ je potpisao memorandum o razumevanju kako bi na terenu mogli da sprovedemo aktivnosti vezane za komasacionu procenu, ali i za procenu o uticaju na životnu sredinu, dodaje Gvozdenović.

Akcenat je stavljen na obuku učesnika čiji je zadatak da se medjusobno informišu o svim fazama procesa vodeći računa o vlasnicima parcela i interesima naselja na čijoj su teritoriji. Praktični deo obuke sprovodiće se u Uljmi, Izbištu i Vlajkovcu gde je komasacija u toku.

Završeno je Veliko Središte koje je u službenoj upotrebi, Pavliš je u procesu izlaganja i čeka se početak izlaganja za KO Vršac. Na 19.000 hektara komasacija je završena što se tiče Vršca i započeto je 15.000 hektara nove komasacije, kaže Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Projekat finansira Evropska Unija, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i Ministarstvo poljoprivrede. Obuci, koja je održana u Gradskoj kući, prisustvovali su i predstavnici NALED-a, savetodavnih službi Vojvodine, kao i predstavnici susednih opština Bele Crkve, Alibunara, Plandista, Kovačice i Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.