Kako dijaspora može da glasa

Izvor: RTS, 28.Maj.2020, 09:06

Kako dijaspora može da glasa

Državljani Srbije koji žele da biračko pravo iskoriste u inostranstvu mogu da se prijave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu do ponoći 30. maja. Procenjuje se da u inostranstvu živi više od milion državljana Srbije sa pravom glasa.
Pre uvođenja vanrednog stanja mnogi su se vratili u zemlju, pa se očekuje i da će glasačko pravo ostvariti u Srbiji.

Podatke o tome da će birač >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glasati u inostranstvu diplomatsko-konzularna predstavništva dostavljaju opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, gde se onda briše sa biračkog spiska.
"Mora biti 100 birača najmanje upisano, najviše 2.500 i u onim diplomatskim predstavništvima gde se prijavi dovoljan broj onih koji su izrazili želju da glasaju, tu ćemo otvoriti biračka mesta", kažeVeljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.
Ukazuje da ni iz jedne zemlje nije stigao signal da bi glasanje moglo biti onemogućeno.
"Ono što smo mi tražili u vreme ove epidemije da nam svaka zemlja saopšti uslove, koji su uslovi epidemiološki da bi mogli da ih ispunimo kad otvorimo biračko mesto", rekao je Odalović.
Mnogima je najbliža ambasada daleko stotinama pa i hiljadama kilometara, a pandemija je dodatno otežala putovanja. Za sada naš zakon ne omogućava elektronsko glasanje.
"To je tehnički moguće, to je ostvarivo, to je budućnost. Niz zemalja poznaje modalitete tog glasanja, neke skandinavske zemlje, neke baltičke zemlje, u SAD imate glasanje putem pošte", kaže Miljkan Karličić, član Republičke izborne komisije.
Dijaspora pravo da učestvuje na izborima u Srbiji ima od 2004. godine. Na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. godine na 38 biračkih mesta u inostranstvu, pravo glasa iskoristilo je svega njih 6.000.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.