Kako da vam božićna zvezda procveta za praznike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da vam božićna zvezda procveta za praznike

Božićna zvezda se najčešće kupuje pred novogodišnje praznike, ali ovo je višegodišnja sobna biljka, pa ako ste je sačuvali od prošle godine, sada je trenutak da joj se posvetite.

Ovo je biljka kratkog dana. Da bi procvetala baš krajem decembra sada morate da je pripremite. Naime, već u novembru je treba držati u mračnoj prostoriji, prekriti tamnim (apsolutno neprovidnm) platnom ili kutijom bez rupica. To treba raditi najveći deo dana (po 16 časova dnevno). Biljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u mraku treba da provede najmanje četiri, a najbolje osam nedelja pre željenog cvetanja. Tokom "mračnih dana" do biljke ne sme da dopre ni tračak svetla.

Kada se pojave crveni cvetovi biljka više ne sme da se pomera sa mesta na kome se nalazi, jer će da odbaci cvetove, pa čak i listove. Najbolje je biljku postaviti u neki miran kutak u blizini prozora ili na nekom svetlom mestu. Listovi ne smeju da dodiruju hladno prozorsko okno, ali ni radijator, niti da bude ispod klima-uređaja. Ne sme da se nalazi na promaji ili kraj prozora koji se često otvara. Ukoliko noću temperatura padne na 15 stepeni - cvetaće duže.

Ova biljka traži specifičnu negu, poput dosta svetlosti, visoku vlažnost vazduha, temperaturu od oko 20 stepeni i mesto daleko od promaje. Zaliva se jednom nedeljno, vrlo malo - odstajalom vodom. Zemlja mora da bude meka, nađubrena i sa malo peska.

Božićna zvezda treba da se oreže kada u rano proleće odbaci precvetale listove. Orezuje se nisko, samo desetak centimetara od korena, jer je to najvažniji preduslov da ponovo procveta narednog decembra. Posle cvetanja mora da miruje dva meseca na temperaturi od oko 15 stepeni u dobro osvetljenoj prostoriji. Tokom mirovanja se zaliva tek kada se kompost osuši. U aprilu može da se presadi u novu zemlju.

Šareni kaktus

Božićni kaktus je jedna od omiljenih biljaka u vreme praznika, jer upravo se tada otvaraju njegovi roze, crveni, ljubičasti, žuti ili beli pupoljci.

To je člankoviti kaktus koji se lako razmnožava odvajanjem pljosnatog članka i sađenjem u pesak, jer svaki ima svoj korenčić. Posle tri nedelje će se ukoreniti i može da se presadi u zemlju za kaktuse. Međutim, ovo nije pravi kaktus i traži više vlage i zalivanja čim se osuši supstrat. Naročito ga treba prihranjivati u novembru i decembru - da bi cvetao za novogodišnje praznike.

Veoma je tolerantan na grejanje, pa podnosi i blizinu radijatora, a topao vazduh je i glavni preduslov da lepo cveta. Ipak, najviše voli zapadni prozor i dosta svetla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.