Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da ublažite mučninu

Mučnina je neprijatan pratilac svake trudnice u toku prvog trimestra. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ublažite mučninu.



Trebalo bi da se klonite pretoplih prostorija. Ako ste prinuđeni da koristite prevoz, obavezno otvorite prozor. Nekim trudnicama pomaže mirisanje limuna, dok neke tvrde da je badem savršen za proterivanje mučnine. Takođe je bitno da ujutru ne ustajete naglo iz kreveta.

I ako vam neko kaže da je reč o jutarnjoj mučnini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << laže vas. Mučnina može da se javi u bilo kom dobu dana, pa nemojte da se začudite ako baš vi budete patili od podnevnih mučnina.

„Smatra se da 70 do 80 odsto trudnica pati od mučnine", piše „Sun Herald". Te žene na početku trudnoće kad ujutro ustanu iz kreveta osećaju mučninu, često popraćenu povraćanjem. Pretpostavlja se da je jedan od uzroka problema to što se u trudnoći poveća nivo hormona progesterona, koji može da dovede do prekomernog stvaranja kiseline. Osim toga, „žene mogu da budu sklonije mučnini zbog pojačane osetljivosti na mirise".

Premda ne postoji univerzalni lek protiv jutarnje mučnine, lekari preporučuju trudnicama da izbegavaju boravak u pretoplim prostorijama, da preko dana povremeno prilegnu i da noću mirišu kriške limuna. Novine pišu da kod jutarnje mučnine ima i nešto pozitivno. Najnovija istraživanja pokazuju da kod trudnica koje pate od jutarnje mučnine ređe dolazi do spontanog pobačaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.