Kako da pravilno skinete (zamenite) točak

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da pravilno skinete (zamenite) točak

Zamena točkova traje najviše 30 minuta. Za pravilnu zamenu treba poštovati jednostavno pravilo u tri koraka.

Prvo, idealno bi bilo da mesto zamene ne bude na ulici. Drugo, za podizanje je najbolje koristiti stabilnu dizalicu. Treće, zavrtnje treba dotegnuti kilo-ključem

1. Obezbedite automobil od prevrtanja – vozilo mora da bude na ravnoj podlozi, ručna kočnica podignuta, menjač u brzini.

2. Najzgodnije je zavrtnje olabaviti pneumatskim odvrtačem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ipak, većina će morati da koristi klasičan ključ. Ako radite na nepristupačnom mestu koristiće vam i produžetak za ključ.

3. Očistite rđu jer ona negativno utiče na balans i stabilnost točkova. Nemojte ih podmazivati, ulje ne sme dospeti na diskove ili na navoje.

4. Zavrtanje točka nazad započnite tako što ćete šrafove prvo pravilno postaviti i ručno zategnuti. Ako zavrtanje počnete sa ključem rizikujete da se on iskrivi i ošteti šraf i navoj.

5. Ključem prvo blago zategnite zavrtnje. Vodite računa ukoliko ovde koristite pneumatski zavrtač jer je on prilično snažan i neiskusnim može da se otrgne.

6. Kilo-ključ podesite na jačinu koju je propisao proizvođač. Ukoliko preterate možete oštetiti zavrtanj.

7. Kilo-ključ koristite ukoliko je moguće za jednu četvrtinu nagore. Jedino tako je sigurno da je jačina na samom zavrtnju tačna.

8. Obavezno proverite pritisak u pneumaticima. I da, možete uštedeti nešto goriva ako samo malo povećate pritisak.

Ko skida čelične točkove u proleće da bi stavio aluminijumske treba da povede računa o izboru zavrtnja. Naime, točkovi od aluminijuma imaju veću debljinu materijala pa im je samim tim potreban duži zavrtanj

Bonus savet: Ne menjajte točkove bez kilo-ključa. Jer ipak, ukoliko pretegnete šrafove oni mogu oštetiti točak a sam šraf može pući. Sa druge strane, ukoliko šraf nije dobro zategnut, točak može otpasti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.