Kako da postanete mama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da postanete mama?

BEOGRAD - Bez obzira na to da li ste spremni da rodite, ili ste odlučili da sačekate još nekoliko godina, ima nekoliko stvari koje morate da znate. Eksperti vam otkrivaju načine da povećate šanse za prirodno začeće, kao i za uspeh alternativnih metoda oplodnje.

Godine su važne

Mnoge žene godinama odlažu majčinstvo, čekaju da se steknu idealni uslovi: da završe fakultet, udaju se, nađu posao, kupe stan... Međutim, s biološkog stanovišta, dvadesete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine života najplodniji su period u životu žene. Iako je, naravno, moguće zatrudneti u tridesetim i ranim četrdesetim godinama, treba da budete svesni činjenice da je mnogo lakše doneti na svet dete u dvadesetim, nego kasnije. Bez obzira na to koliko ste zdravi, kvalitet jajnih ćelija tokom godina opada i, do 42. godine, postoji rizik od njihovog genetskog oštećenja.

Uživajte u sladoledu!

Kod žena koje su dnevno konzumirale dve ili više porcija niskokaloričnih mlečnih proizvoda povećan je rizik od neplodnosti izazvane poremećajima u ovulaciji, i to za čak 80% - pokazala je jedna studija sprovedena prošle godine. Nasuprot tome, pokazalo se da su one koje su jele barem jednom dnevno punomasne mlečne proizvode pozitivno uticale na svoju plodnost. Da uprostimo: ako želite da zatrudnite, birajte punomasne mlečne proizvode... A sad je sezona sladoleda...

Manje alkohola, više vode

Konzumiranje velikih količina alkohola umanjuje šanse za začeće. Ako planirate trudnoću, nekoliko meseci pre morate da se držite preporučenih doza alkohola. Ta zabrana odnosi se i na žene i na muškarce. Naravno, najbolje i najzdravije, i za vas i za bebu, bilo bi da alkohol u potpunosti izbacite iz upotrebe. Podjednako je važno da pijete dosta vode, jer kisela sredina u organizmu (niske pH vrednosti) otežava začeće.

Pravilno se hranite

Eksperti kažu da je pravilna ishrana od ključnog značaja za začeće - podjednako i za žene i za muškarce. Zdrava ishrana treba da sadrži namirnice u čijem se sastavu nalaze ugljeni hidrati niskog GI (glikemijski indeks), kao i dve porcije voća i pet porcija povrća. Oprez: kada se radi o povrću, preporučljivo je konzumirati salate sa maslinovim uljem, kao i bareno povrće (dakle, zaboravite na pomfrit i pohovane tikvice). Počnite da primenjujete takvu ishranu bar šest meseci pre trudnoće. Osim toga, naučno je utvrđeno da konzumiranje ribe poboljšava sposobnost začeća, pa zbog toga i ovu namirnicu (ili riblje ulje u formi dijetetskog dodatka) uvrstite u ishranu.

Prestanite da pušite

Ova loša navika kod žena može da naruši sposobnost začeća, izaziva preranu pojavu menopauze i neplodnost. Kod muškaraca, pušenje može da ošteti spermatozoide i prouzrokuje impotenciju. Zato stručnjaci preporučuju da oba partnera prestanu da puše bar šest meseci pre pokušaja da naprave bebu.

Spavajte kvalitetno

Vodite računa o tome da odlazite na spavanje uvek u (približno) isto vreme - pre ponoći - kao i da spavate osam sati svake noći. Zašto? Zato što nedostatak sna kod žena narušava biološki časovnik, koji reguliše rad svih telesnih sistema. Nedovoljna količina sna slabi imunitet i narušava sposobnost začeća.

Rashladite se

Iako još nije naučno utvrđeno koja vrsta donjeg veša (bokserice ili slip gaćice) zdravstveno odgovara muškarcima, odavno je dokazano da zagrevanje testisa do 40 stepeni C redukuje sposobnost oplodnje. Boravak u sauni ili spa centru može da izazove pregrevanje, baš kao i previše tesna odeća. Zato je bolje da muškarci nose ležerniju garderobu.

Oslobodite se hemikalija

Toksini u sredstvima za čišćenje mogu da umanje sposobnost začeća, zbog čega stručnjaci savetuju da ih zamenite prirodnim alternativama. Osim toga, osobe koje su izložene dejstvu štetnih hemikalija na poslu često imaju povišen nivo ovih materija u krvi i mogu da ih prenesu (preko odeće, kose i kože) u kuću i na partnera. Zato je neophodno nošenje zaštitnih odela, maski i rukavica.

Uzimajte vitamine

Vitaminski dodaci sadrže mikronutriente i elemente u tragovima, koji su važni za povećanje plodnosti i obezbeđivanje normalnog toka trudnoće. Eksperti kažu da nekoliko meseci pre planiranog začeća treba da uzimate multivitaminski preparat, koji sadrži folnu kiselinu, jer sprečava pojavu određenih oštećenja ploda. U namirnice koje sadrže ovu materiju - vitamin B9 ili folacin - ubrajaju se spanać, brokoli i sok od pomorandže. Tri meseca pre začeća uzimajte suplement da biste obezbedili dnevno potrebnu količinu od 400 mcg. Tokom trudnoće svakodnevno uzimajte 600 mcg folne kiseline.

Odmarajte se

Studije pokazuju da stres negativno utiče na plodnost, zbog čega je važno da pronađete tehniku relaksacije koja vam odgovara i da se trudite da ne brinete, niti da se nervirate zbog sitnica. Eksperti kažu da je period pre začeća podjednako važan kao i trudnoća, te da treba da vodite uravnotežen način života i da budete opušteni, ali i u svemu umereni.

Donatorske jajne ćelije

Predstavljaju idealnu opciju za žene koje ne mogu da iskoriste svoje jajne ćelije. Oplođene jajne ćelije (embrioni) čuvaju se u specijalnim uslovima do šest meseci. Moguće je i zamrzavanje sopstvenih neoplođenih jajnih ćelija za kasniju upotrebu. No, eksperti kažu da je prilikom odmrzavanja jajnih ćelija, uprkos razvijenoj tehnologiji, moguća pojava određenih problema.

Sve je u tajmingu?

Određivanje vremena ovulacije je važan faktor prilikom pokušaja da zatrudnite. Najveći stepen plodnosti jeste nekoliko dana pre i tokom ovulacije, što se kod većine žena obično dešava na sredini ciklusa. Jedan od pokazatelja ovulacije jeste blago povišenje telesne temperature. Preciznije određivanje moguće je uz pomoć lekara i lekarskih analiza. S druge strane, eksperti navode da neredovan seksualni život (u proseku jedan do dva seksualna odnosa mesečno) predstavlja problem kod većine parova koji ne mogu da dobiju potomstvo. Dakle, često vodite ljubav! To će povećati vaše šanse da zatrudnite i pripremiti vaše telo za trudnoću.

Gde da se prijavim za program veštačke oplodnje?

Pravo na finansiranje postupka veštačke oplodnje u Srbiji imaju žene do 38 godina starosti, one koje nisu imale decu, one čija je neplodnost organskog porekla i kod kojih je ustanovljena dugotrajna neplodnost neotkrivenog uzroka. Takođe, u obzir dolaze i svi oblici neplodnosti muškarca, čiji je rezultat prethodno neuspešno lečenje bračne neplodnosti. Veštačku oplodnju obavlja Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Ginekološko-akušerska klinika Narodni front Beograd i Ginekološko-akušerska klinika Kliničkog centra Novi Sad, a troškove u potpunosti pokriva Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Međutm, vaš prvi korak jeste da se obratite izabranom ginekologu u Domu zdravlja.

Koliko treba da sačekam nakon prestanka uzimanja pilule pre nego li pokušam da zatrudnim?

Nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije obično je potrebno da prođe godinu dana da bi se uspostavio normalan ciklus. No, pilula ne utiče na plodnost na bilo koji način. Zato nije potrebno da čekate da prođe određeni period pre nego što pokušate da zatrudnite.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.