Izvor: Blic, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da objasnite deci 'one' stvari

Kako da objasnite deci 'one' stvari

Odrasli polaze od toga da mladi znaju puno o seksu: uče o tome u školama, čitaju časopise, gledaju filmove. Ipak, mnoga pitanja ostaju otvorena i tu roditelji mogu da pomognu. Pri tom je bitno da obrate pažnju na sledeće stvari:

Otvorenost - Ne bi trebalo da namećete detetu ovu temu. Dečaci i devojčice čiji roditelji otvoreno sa njima pričaju, sami će pronaći prevo vreme i mesto da postave pitanja koja ih interesuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Kontracepcija - Što bolje budete vaše dete informisali o kontracepciji, to postoji veća verovatnoća da će koristiti bezbedna sredstva kao što su pilule ili prezervativi.

Prave vrednosti - Upućivanje u seksualni život ne znači samo pričati o šturim činjenicama, već detetu treba preneti vrednosti kao što su ljubav, nežnost, odgovornost, vernost i osećaj sigurnosti. Sve su to osnove za zdrav seksualni odnos.

Poštovanje - Poštujte intimnu sferu svog deteta. Uprkos najboljim namerama, ne biste nikada smeli da potajno čitate njihove dnevnike, pisma, elektronsku poštu ili prisluškujete njihove telefonske razgovore. Na taj način narušićete poverenje koje je toliko potrebno za otvoreni razgovor. CDC/SM

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.