Kako da izaberete pravu hranu za psa

Izvor: Blic, 26.Dec.2016, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da izaberete pravu hranu za psa

Tržište preplavljuje sve više robnih marki industrijske hrane, pa je sve teže izabrati namirnice koje će zadovoljiti potrebe životinje, ali i koje će najviše prijati njenom apetitu. Komplikovane deklaracije, često nerazumljive oznake, bombastične poruke i slogani čine džunglu u kojoj se teško snalaze i najpažljiviji kupci.

Većina vlasnika koji svoje pse hrane industrijskom hranom vode se devizom - što skuplje to bolje. Iako ova teza uglavnom stoji, treba imati na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umu da prilikom izbora odgovarajuće hrane treba voditi računa o nizu faktora - starosti životinje, njenom zdravlju, navikama, stepenu fizičke aktivnosti. Da bi se psu obezbedio pravilan obrok, potrebno je i pažljivo tumačenje tablica koje govore o sastavu hrane koja se servira u činiju, piše sajt MAGAZIN PAS.

Hrana koja se prodaje u pet šopovima deli se na komercijalnu, hranu koja je najjeftinija na tržištu i koja zadovoljava osnovne potrebe ljubimca i kvalitetniju tzv. "premijum" hranu. Ove kategorije razlikuju se po procentu mesa u sebi. "Premijum" je boljeg kvaliteta što naravno nosi i nešto veću cenu. Na stepenici iznad jeste "suprepremijum" hrana, koja sadrži između 30 i 40 odsto mesnog sadržaja. Ona u potpunosti zadovoljava sve potrebe psa za hranljivim sastojcima, vitaminima i mineralima.

Četvrtu grupu, koja je sam vrh pseće gastronomije, čini "ultrapremijum" hrana, koja po sastavu ima gotovo identične karakteristike kao i "superpremijum". Osnovna razlika je u količini mesa, koji dostiže čak i 80 i više odsto ukupne mase.

Veterinar Miroslav Bastajić objašnjava da skuplju, odnosno kvalitetniju hranu od jeftinije razlikuje količina mesa i žitarica, koje "pune" ostatak mase.

- Kod komercijalnih i "premijum" vrsta hrane obično se koristi kukuruzni gluten, dok je baza kvalitetnije hrane najčešće pirinač koji je zdraviji, kvalitetniji i lakše razgradiv. Kukurzuzni gluten ne mogu da jedu svi ljubimci, jer se kod pojedinih pasa javljaju alergijske reakcije na ovu vrstu materije. Vrhunski obroci za pse nemaju u svom sastavu nikakve žitarice, ili su u minimalnom procentu - napominje Bastajić.

On ukazuje da se za proizvodnju komercijalne hrane za pse najčešće koristi klanični otpad i meso koje nije za ljudsku upotrebu, kao i sirovine na nižim nivoima higijenske ispravnosti. U "premijum" dospeva kvalitetnije meso, obično ono koje se tokom obrade skida sa kostiju, a koriste se i sitniji komadi nastali tokom sečenja. Meso je baza najskupljih namirnica, s tim što u "superpremijum" ulazi zamrzavano, dok "ultrapermijum" čini sveže i čisto mesto stiglo direktno sa linije klanja.

- Osnovne informacije o hrani koju kupuju, vlasnici pasa mogu da pronađu u deklaracijama koje postoje na ambalažama svih proizvoda. Ključna stavka je popis ugljenih hidarata, proteina, masti, vitamina i minerala. Na njima je deo koji govori o tome šta je korišćeno u proizvodnji. Taj deo je veoma bitan jer su tu informacije o prisustvu mesa i procentu u ukupnoj masi hrane, ali i činjenice poput sadržine kostiju, koštanog brašna, vrste žitarica… Tu se krije i odgovor ima li u hrani za ljubimca ribljeg ulja, koje blagotvorno deluje na kvalitet i sjaj dlake životinje, ili pak više ili manje prikrivenih dodataka - upozorava Bastajić.

U izboru hrane potrebno je obratiti pažnju na prisustvo konzervansa, emulgatora i poboljšivača ukusa, koji nisu zdravi za životinju. "Superpremijum" vrste hrane izbegavaju upotrebu ovih sastojaka, mada bez obzira na to treba proveriti ima li ove materije.

Svi proizvođači svoju hranu dele na više vrsta zavisno od uzrasta psa kome je namenjena i to je uglavnom jasno naznačeno na pakovanjima. Suština je u razlici u sastavu proteina, masti, kalcijuma, ali i odnosu kalcijuma i fosfora, što je posebno važno za mlade pse u čijoj su ishrani ovo obavezne stavke. Tokom šetnje među rafovima treba obavezno utvrditi i količinu suve materije, piše sajt MAGAZIN PAS. To je važno zbog plaćanja, jer u masu proizvoda ulazi i procenat vode koji je sastavni deo hrane koja se kupuje. Količina vlage je bitna i zbog lakšeg poređenja sirovih proteina i masti kod različitih brendova, ali i kod konzervirane i suve hrane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.