Kako da budete bezbedni na internetu!?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da budete bezbedni na internetu!?

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), u čijoj nadležnosti je i Nacionalni CERT, obeležavaju oktobar kao evropski i svetski mesec informacione bezbednosti, kampanjom "Aktivno i bezbedno na internetu".

Prema statističkim podacima Nacionalnog Certa najučestaliji tipovi napada su i dalje Phishing (u regionu su aktuelne fišing kampanje u bankarskom sektoru) i Ransomware (iznuđivački softver), zatim kripto-rudarenje, krađa i oticanje ličnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i poslovnih podataka.

U saopštenju se navode i podaci da 81,7 odsto sajber prostora čini sajber kriminal (phishing, ransomware, data breach, DDoS, kripto-rudarenje), 16 procenata je sajber špijunaža, dok po 1,2 odsto imaju sajber ratovanje i haktivizam (udruživanje povodom širenja malicioznog sadržaja).

Kampanja promoviše značaj informacione bezbednosti za građane, državne istitucije, kompanije iz javnog i privatnog sektora.

"Glavni cilj je podizanje svesti celokupne javnosti, promena ponašanja i pružanje osnovnih informacija svim korisnicima Interneta o tome kako se zaštititi dok ste na Internetu", navodi se u saopštenju RATEL-a.

RATEL, kao Nacionalni Cert, po prvi put obeležava mesec informacione bezbednosti radionicom ''Unapređenje mera zaštite za bezbedno poslovanje na Internetu'' koja je namenjena malim i srednjim preduzećima u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

U partnerstvu sa NALED-om, uz učešće Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu organizuju se seminari za lokalne samouprave u Kragujevcu, Beogradu, Nišu, Novom Sadu.

Radionicom ''Aktivno i bezbedno na Internetu'', koja je namenjena medijskim kućama u Srbiji, Nacionalni CERT novinare upoznaje sa aktuelnim bezbednosnim rizicima na Internetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.