Izvor: B92, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako ćemo birati lokalne lidere

Beograd -- Skupština sutra nastavlja sednicu raspravom o amandmanima na zakone neophodnih za raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić kaže da, ako sve protekne po planu i skupština te zakone usvoji do sutra u ponoć, lokalne i pokrajinske izbore može da raspiše za 11. maj. Set zakona predviđa da proporcionalni izborni sistem, uz povećani cenzus za ulazak u lokalni parlament na 5 posto, kao i da gradonačelnike i predsednike opština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biraju odbornici u loklanim skupštinama.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je da će izmene ovog seta zakona obezbediti dobar osnov za dalju decentralizaciju vlasti u Srbiji.

On ističe da je cilj predloženih zakona da povećaju odgovornost političara na lokalnom nivou.

Podsetnik - jesen 2004.

Na prošlim lokalnim izborima održanim u jesen 2004. godine, najintersantniji su bili izbori za gradonačelnike 4 grada - Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Tada su Beograđani izabrali Nenada Bogdanovića koji je osvoji više glasova od Aleksandra Vučića, Novosađani Maju Gojković koja je pobedila Borislava Novakovića, stanovinici Kragujevca lako su se odlučili za Veroljuba Stevanovića, koji je ubedljivo probedio Dragutina Radosavljevića iz DS-a, dok su Nišlije, na kraju, izabrale bivšeg socijalističkog funckionera Smiljka Kostića, koga je tada kandidovala Nova Srbija umesto demokrate Gorana Ćirića.

Međutim, Srećko Mihajlović iz Centra za proučavanje alternitva smatra da nema reči o decentralizaciji, već da se vladavina partija poptuno zaokružuje i na lokalu.

Podizanjem cenzusa za ulazak u parlament na 5 odsto i posredan izbor lokalnih čelnika, pojedinac na lokalnim izborima gubi svaku šansu.

"Grupa građana, ili pojedinac, nema nikakvu šansu, ma koliko bio popularan, pametan, politčki korektno orjentisan, ako nije u partijama on više nema šansi da dođe do bilo kojeg vodećeg mesta u datoj sredini. Naravno, rećiće se 'pa imali smo dosta problema pogotovo u onim situacijama kada je sastav skupštine politički orjentisan na jednu, a gradonačelnik ili predsednik skupštine na drugu stranu'. Taj strah od sukoba isuviše podseća na doba komunizma i socijalizma, kao što i ukidanje slobodnog neposrednog izbora, da tako kažem, isuvše podseća na uvođenje delegatskog sistema kao u ona davna vremena", rekao je Srećko Mihajlović.

Posrednim biranjem gradonačelnika odnosno predsednika opština stranke na vlasti se štite opasnosti koja im preti, posebno u Beogradu gde bi, prema procenama Srećka Mihajlovića, kadnidat radikala Aleksandar Vučić u neposrednim izborima mogao da pobedi.

"Ovo je mogućnost za koalicije određenih partija da spreče, na primer, izbor gradonačelnika Beograda u liku jendog radikala. Jer, podaci kojima u ovom trentuku raspolažem govore o tome da će verovatno sastav gradske skupštine Beograda biti u duhu sadašnje koalicije koja je na vlasti, dok kada je reč o izboru gradonačelnika da je taj izbor neposredan onda bi bile najveće šanse za gospodina Vučića", smatra Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.