Kako će izgledati nova crnogorska vlada? Objavljena projekcija

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 14:39

Kako će izgledati nova crnogorska vlada? Objavljena projekcija

Ukoliko u sredu budu proglašeni konačni rezultati izbora u Crnoj Gori, formalni pregovori o formiranju nove vlade mogli bi da uđu u završnu fazu.

To pišu danas podgoričke Vijesti, uz novu projekciju buduće izvršne vlasti.

Neformalni pregovori su u toku i predvodi ih Pokret Evropa sad (PES), partija koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima i čiji lider Milojko Spajić slovi za izvesnog budućeg mandatara.

Spajić je, prema tvrdnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dela sagovornika Vijesti, zaokružio strukturu budućeg kabineta koji će imati barem 21 resor.

U njemu bi, prema sadašnjim informacijama, sem PES-a bili ministri iz redova Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative i dve koalicije stranaka koje predstavljaju Albance.

Niko od partija ne bi imao većinu, a jedan izvor navodi da će Spajić sa kolegama iz PES-a ponudiit budućim saveznicima precizan sporazum pre konačnog dogovora.

Iako Spajić nije protiv učešća Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije u Vladi, izvori navode da nije spreman da se otvoreno zameri međunarodnim partnerima, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama, čiji su predstavnici javno saopštavali da ne vide te stranke kao partnere.

Spajić je prethodnih dana trebalo da razgovara sa Milanom Kneževićem, liderom DNP-a, ali do toga još nije došlo.

DNP i Nova Andrije Mandića, prema informacijama Vijesti, očekuju četiri resora u vladi koja ne bi imala veze sa spoljnom politikom, niti bi imali upliv u informacije koje se tiču NATO.

Oni su navodno spremni na ekonomsko-socijalne resore, posebno energetiku, kao i na mesta "po dubini". Na energetiku "pucaju", tvrdi jedan od sagovornika, međutim i Demokrate i Bošnjačka stranka.

Demokrate, koje su na parlamentarnim izborima nastupile sa GP URA, juče su pokušale da obezbede da se u pregovore uvede partija aktuelnog premijera Dritana Abazovića i Socijalistička narodna partija (SNP).

Lider Demokrata Aleksa Bečić ponudio je da organizuje sastanak između PES-a, Demokrata, GP URA i SNP, ali do tog sastanka sinoć nije došlo, niti su URA i SNP dobili poziv za razgovor od PES, koji je, kako kažu, spreman da SNP ponudi ministarstvo sporta.

Kada je u pitanju URA, za koju je Spajić nakon izbora rekao da neće praviti Vladu zbog afere "Do Kvon", izvor Vijesti je juče rekao da bi to navodno moglo da se promeni, ali pod uslovom da se URA javno koriguje zbog javno iznošenih stavova u vezi relacija južnokorejskog državljanina i Spajića.

Iako je ta informacija juče objavljena, a iz PES-a je nisu komentarisali, a sagovornik iz PES koji je pristao da govori nezvanično, kaže da ulazak URA nije opcija "po cenu rascepa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.