Kako će SAD pomoći Srbiji

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će SAD pomoći Srbiji

Amerika danas dobija svog 44. predsednika. Sa njegovom jedinstvenom biografijom i izuzetnim kvalifikacijama, Baraka Obamu su izabrali Amerikanci koji žele da nacija krene nekim drugim putem. Budući da se Sjedinjene Države suočavaju sa verovatno najvećim izazovom posle velike krize i dva svetska rata, nade i očekivanja su veoma veliki.

Iako ispunjavanje ovih očekivanja i izazova neće biti lako, kako u zemlji tako i u inostranstvu, Obama je sastavio kabinet od najsjajnijih umova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nacije koji će uraditi sve što je u njihovoj moći da se uhvate u koštac sa svim izazovima sa kojima će se Amerika suočavati. U fokusu će nesumnjivo biti domaći prioriteti, posebno ekonomska kriza, ali predsednik Obama je nagovestio da će takođe nastaviti i sa snažnom spoljnom politikom. Dok će se prioriteti menjati i pratiti promene i globalne realnosti, osnovni principi Obamine vizije su već sada dobro artikulisani. Kao Obamin kandidat za državnog sekretara, Hilari Klinton je tokom razgovora u američkom Senatu rekla da „Amerika ne može da reši goruće probleme sama, a svet ih takođe ne može rešiti bez Amerike”.

Često su me pitali u poslednja dva meseca šta nova administracija priprema za Srbiju i region. Jednostavno rečeno, naša politika je podrška miru, stabilnosti i prosperitetu regiona i naroda koji ovde žive. I to se neće promeniti sa dolaskom nove administracije.

Šta želimo da vidimo? Želimo da vidimo da više studenata iz Srbije pohađa škole u Americi, kao i više Amerikanaca ovde. Želimo da vidimo vojnike iz Srbije kako štite zajedničke vrednosti, njihovu spremnost da se suoče sa izazovima u odbrani ne samo svoje domovine već i njihovih suseda i prijatelja. Želimo da vidimo institucije u Srbiji – sudove, skupštine, preduzeća – koje njihovi građani cene i podržavaju.

I možda ćete pitati šta će to Amerika uraditi da pomogne Srbiji da stigne do ovih ciljeva. Sjedinjene Države će nastaviti da pospešuju prosperitet Srbije omogućavajući bolju poslovnu klimu, nove investicije, rast u ekonomskom sektoru sa velikim potencijalom. Nastavićemo da unapređujemo demokratiju pomažući jačanje nezavisnog sudstva i parlamenta, promovisanjem transparentnijeg političkog i izbornog sistema, jačeg civilnog sektora i nezavisnih medija. Doprinećemo stabilnosti Srbije pomažući da se razvije moderna, efikasna i transparentna bezbednosna struktura. Pomoći ćemo jačanje bilateralnih i multilateralnih partnerstava podržavajući Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, njenom učešću u NATO programu Partnerstvo za mir i bilateralnoj vojnoj saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Odnosi SAD i Srbije su bogati, multidimenzionalni i najvećim delom uspešni. Mada neslaganje oko Kosova svakako ostaje, po našem mišljenju ono ne bi trebalo da baci senku na ono što je generalno pozitivan odnos. Podrška SAD nezavisnosti Kosova se neće promeniti sa novom administracijom. Stoga moramo da prihvatimo činjenicu da se ne slažemo oko jednog pitanja i u isto vreme da nastavimo da sprovodimo konstruktivno partnerstvo koje će koristiti Srbiji. Iako će verovatno biti razlika u stilovima, pristupu i prioritetima, pod vođstvom Obaminog predsedavanja Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju ruku Srbiji kako bi podržale svetliju budućnost za srpski narod.

Radujem se što ću kao Amerikanac, diplomata i ambasador SAD u Srbiji službovati u Obaminoj administraciji. Ne postoji bolje vreme da budete građanin ili prijatelj Sjedinjenih Država. Nadam se da narod Srbije deli moj entuzijazam.

(Autor je ambasador SAD u Beogradu)

Kameron Manter

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.