Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako boje utiču na ljude?

BRITANSKA KOLUMBIJA - Nova studija kanadskih naučnika o uticaju boja na ljude povezuje crvenu boju sa koncentracijom, a plavu sa kreativnošću.

Grupa naučnika sa univerziteta u Britanskoj Kolumbiji bavila se istraživanjem uticaja boja na čovekov svakodnevni život i došla je do novih otkrića vezanih za određene boje.

Plava boja za maštu i kreativnost

Oni tvrde da plava boja, ranije dovođena u vezu sa osećajem mira, u stvari podstiče maštu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kreativnost.

Eksperimentišući, naučnici su postavili plave predmete i nameštaj u jednu kuću i konstatovali da je ta boja uticala na povećanje kreativnosti i prihvatanje rizika kod njenih žitelja.

Crvena boja za koncentraciju

Istražujući uticaj crvene boje, utvrdili su da ona podstiče koncentraciju i olakšava usvajanje informacija.

Oni kažu da bi crvena boja mogla biti primenjena na vrlo koristan način na nalepnicama sa upozorenjem o štetnosti duvana na kutijama cigareta, u dizajnu kancelarija i učionica ili na panoima sa raznim obaveštenjima ili upozorenjima.

Studija čiji su rezultati objavljeni u američkom naučnom časopisu "Sajens" pokazala je kakav su uticaj izvršile crvena i plava boja na grupu volontera podvrgnutih raznim mentalnim vežbama kao što su rešavanje anagrama, pamćenje spiskova reči i osmišljavanje igračaka za decu.

Crvena boja za opasnost, plava za spokojstvo

Posle brojnih eksperimenata, naučnici su pokazali da je crvena boja, često povezivana sa opasnošću, upozorenjima i greškama, učesnike eksperimenata činila budnijim i pažljivijim na rizike.

Nasuprot tome, plava boja povezivana sa otvorenošću, mirom i spokojstvom, podsticala ih je na veće rizikovanje.

U eksperimentima je učestvovalo 160 volontera koji su rešavali probleme sedeći naspram plave, crvene ili neutralne pozadine.

Doktor Rui DŽu, koji je rukovodio istraživanjima, kaže da su igračke koje su osmislili oni koji su radili naspram crvene pozadine bile mnogo praktičnije i prilagođenije deci od onih nastalih u "plavim uslovima", ali da su zato bile manje originalne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.