Kako biti dobar roditelj? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2021, 12:49

Kako biti dobar roditelj? (AUDIO)

Da li jasno definisane vrednosti mogu da olakšaju roditeljstvo i zašto su važne za pravilan razvoj deteta? Poslušajte prilogu RNS od Biljane Kuriš.

“Briga o razvoju dece počinje brigom o dobrobiti roditelja” poručuju iz UNICEF-a u Srbiji koji već treću godinu zaredom jun posvećuju roditeljstvu.

U više gradova biće organizovane brojne aktivnosti sa ciljem da se skrene pažnja o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i snage roditelja ili staratelja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prema najnovijim rezultatima istraživanja koje je sprovela ta organizacija više od polovine dece uzrasta od dve do četiri godine nema podršku očeva u igranju i učenju, dok svako treće dete uzrasta od tri do četiri godine trpi fizičko kažnjavanje.

Takođe, 60 hiljada male dece u Srbiji suočava se sa rizicima i poteškoćama u razvoju, zato je njihovim porodicama potrebna dodatna podrška, zaključuju u UNICEF-u.

Stručnjaci poručuju da su za pravilno odgajanje dece veoma važne vrednosti koje zastupa roditelj. Istovremeno, takvo roditeljstvo je olakašano, jer je deci omogućena uloga da budu deca, a roditelji preuzimaju lidersku poziciju u porodici.

Retko kada roditelji zastanu i razmisle o svojim vrednostima, kaže porodični psihoterapeut Ivana Muškinja. Roditelji se najčešće bave svakodnevicom tzv. sitnim stvarima.

"Mi suštinski ne znamo ko smo kao roditelji, ne znamo kuda idemo.

Kada samo gasimo požare i reagujemo, tada smo reaktivni. Proaktivan roditelj vodi računa i o sebi i deci istovremeno. Deci je potrebno vođstvo, deca o sebi uče u kontaktu sa roditeljima, da im roditelji postave okvir unutar koga će oni rasti razvijati se. Ako nema vođstva, deca popune tu rupu i često postaju tirani.

Koje vrednosti delite kao roditelj?

Vrlo često te univezalne ljudske vrednosti ostanu samo kao zamisao, mi ih ne oživotvorujemo kao roditelji.

Koje su osnovne vrednosti društva i da li one oslikavaju naša lična uverenja?

" Ranije je postojao mnogo čvršći konsenzus oko društvenih vrednosti" kaže Muškinja i izgleda kao da je bilo lakše vaspitavati decu. Sada živimo u svetu alternativa.

Zdrave ličnosti izrastaju iz porodica koje prave dobar balans između društvenih i ličnih vrednosti i potreba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.