Kako bi izgledao udar asteroida u Zemlju

Izvor: Blic, 14.Mar.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako bi izgledao udar asteroida u Zemlju

U detaljnoj i veoma efektnoj simulaciji, koju je realizovao "Discovery Channel", simulirano je šta bi se desilo kada bi asteroid prečnika 500 kilometara pao na Zemlju - posledice bi bile kataklizmične, u roku od jednog dana nestao bi svaki trag ljudskog života.

Na snimku je prikazano kako, nakon ulaska u atmosferu, asteroid pada u Tihi okean.

Od snage udara "otkinuo" bi čitavih 10 kilometara površinskog sloja Zemlje.

Šok talas išao bi supersoničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << brzinom, izazivajući monstruoznu štetu, a Zemlju bi zahvatila vatrena oluja koja bi uništila sve pred sobom.

Taj stravični scenario se dosad dogodio najmanje šest puta u istoriji Zemlje, ali su ipak, češće padali manji asteroidi.

Prema podacima Američke svemirske agencije, 556 manjih asteroida sudarilo se sa Zemljom u periodu između 1994. i 2013, od kojih većina nije prošla kroz atmosferu, dok ih je nekolicina izazvala znatnu štetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.