Kako Srbija planira da se suoči sa sve većim brojem migranata?

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 13:02

Kako Srbija planira da se suoči sa sve većim brojem migranata?

Planom reagovanja na povećan broj migranata obezbeđuje se pomoć migrantima, uključujući zaštitu dece kao i obezbeđivanje zaštite licima koja ispunjavaju uslove.

Kako je saopštio Komesarijat za izbeglice i migracije planom se obezbeđuju uslovi za prihvat i zbrinjavanje migranata, uključujući obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ali i saradnja sa lokalnim zajednicama kako bi se održao nivo tolerancije prema migrantima.

Obezbeđuje se i nadzor državne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granice, suzbijanje krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija i obezbeđivanje asistiranog dobrovoljnog povratka u zemlje porekla.

Radna grupa prati sitaciju kako bi preduzeli sve mere da bi situacija bila pod kontrolom.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić, koji je otvorio sednicu, istakao je da Republika Srbija i sve njene institucije odgovorno upravljaju migracijama i spremne su da odgovore na sve izazove u slučaju povećanog broja migranata.

Kako je zaključeno, zajedničkom saradnjom predstavnika ministarstava, Komesarijata za izbeglice i migracije, lokalnih samouprava, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija koje pružaju podršku migrantima, nastaviće se sa praćenjem situacije i razmenom informacija, u skladu sa čim će se donositi dalje odluke.

Tokom sednice članovi radne grupe su izvešteni o trenutnom stanju u Republici Srbiji u pogledu migratornih tokova, sa osvrtom na iregularne migracije, a usvajen je Zapisnik sa 27. sednice Radne grupe.

Sednici su prisutvovali članovi radne grupe: komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnik Crvenog krsta Srbije, kao i predstavnik Generalštaba Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predstavljen plan Vlade Srbije za reagovanje na povećan broj migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2023

Planom reagovanja na povećan broj migranata koji je usvojen na sednici Vlade Srbije za 2023. godinu, a koji je predstavljen na 28. sednici Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, obezbeđuje se urgentna pomoć migrantima, zaštita licima koja podnesu zahtev za azil, uključujući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.