Kakav skandal; Predsednik je pogrešio...

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 10:42

Kakav skandal; "Predsednik je pogrešio..."

Predsednik Južne Afrike je pogrešio kada je rekao da njegova zemlja razmatra povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda, pojasnio je portparol predsedništva.

Podsetimo, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je da će njegova zemlja napustiti Međunarodni krivični sud, koji se pokazao kao “nepravedan” prema pojedinim zemljama.

Ovo pojašnjenje usledilo je nakon greške u komentaru koji je dat tokom brifinga za medije koji je održao vladajući Afrički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalni kongres o statusu Južne Afrike u vezi sa Međunarodnim krivičnim sudom, navodi se u saopštenju Ramafosine kancelarije na njegovoj veb-stranici.

“Predsedništvo je potvrdilo da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta, ključnog dokumenta MKS-a, i da će nastaviti da vodi kampanju za jednaku i doslednu primenu međunarodnog prava“, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, predsednik Ramafosa rekao je na konferenciji za novinare tokom posete predsednika Finske Saulija Niiniste, što je prenela i agencija Rojters, da "vladuća stranka, Afrički nacionalni kongres, je donela odluku da je mudro da se Južna Afrika povuče iz MKS, uglavnom zbog načina funkcionisanja tog suda".

Nakon što je MKS 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta, koja je navodno nadgledala prisilne deportacije ukrajinske dece u Rusiju, Ramafosa je ukazao da bi Južna Afrika želela da se preispita "nepravedan tretmana MKS".

Rusija nije potpisnica ugovora o Međunarodnom krivičnom sudu, pošto se povukla 2016. nakon kritika koje su joj upućene zbog aneksije Krima.

Ramafosa na konferenciji za novinare nije dao odgovor na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ukoliko stupi na teritoriju Južne Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.