Kakav nas ostatak leta čeka?

Izvor: B92, 21.Jul.2020, 21:43

Kakav nas ostatak leta čeka?

Mnogi su početkom godine nagoveštavali vrelo leto u našem regionu, ali Nedeljko Todorović iz RHMZ kaže da su prognoze na sezonskom nivou dosta nezahvalne-

Kao i da će ostatak leta biti topao, ali bez ekstremno visokih temperatura.

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su prognoze na sezonskom nivou dosta nezahvalne, kao i prognoziranje da li će neko godišnje doba biti mnogo iznad ili ispod proseka.

Ukazao je da je ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine jul bio izuzetno kišovit, a dosadašnji jul je oko prosečnih vrednosti, zavisi kako koje mesto jer su padavine neujednačeno raspodeljene.

"Maj, jun i jul su najkišovitiji meseci u našem podneblju, najviše kiše padne ali u vidu pljuskova, znači ne pada svaki dan, ali kada padne, padne velika količina. To su pljuskovi koji u jednom dahu, u roku pola sata ili sat, donesu preko 50, 60, 70 litara po kvadratnom metru", naveo je Todorović i dodao da poređena radi prosečna vrednost u junu je 90 litara kiše, a julu 70 litara kiše po kvadratnom metru.

Praktično u dva, eventualno tri pljuska može da se ispuni ta mesečna prosečna vrednost, a ostalim danima nema kiše, dodao je Todorović.

Ukazao je da su upravo mali vodotoci, potoci i reke, osetljivi na te pljuskovite padavine i da se svake godine događaju bujične poplave, što smo imali i ove godine.

Kada je reč o tome kakvo nas vreme čeka, Todorović kaže da će biti toplo vreme, pravo letnje, ali bez ekstremnih temperatura od preko 35 stepeni.

"Biće toplo, u većini dana sunčano sa ovim temperaturama, oko 30 stepeni, možda negde oko 32, 33, 34 stepena", dodao je Todorović.

Naveo je da svaki četvrti, peti ili šesti dan može da bude pljuskova lokalnog karaktera i onda tada eventualno može da bude manji pad temperature.

Može u avgustu eventualno dva-tri dana da maksimalna dnevna vrednost pređe tih 35 stepeni, ali to je vrlo mali broj dana, čak ispod proseka.

Ukazao je da je prognoza padavina najzahtevnija, kao i da je u zimskom delu godine, od novembra do aprila, mnogo lakše prognozirati padavine, jer tada oblaci pokrivaju celo područje Srbije i onda pada dugotrajna kiša u svim mestima po pola dana ili dan.

"Međutim, kada dođe leto, onda je problem sa tom prognozom u smislu određivanja lokacije, ali mi prepoznajemo – znamo i iskustveno, a i modeli koje mi korstimo u prognoziranju u tri-četiri dana unapred nam daju situaciju u kojoj mi prepoznajemo da će biti lokalno jakih pljuskova", rekao je Todorović.

Istakao je da mogu dan-dva unapred pojedini regioni zemlje da se izdvoje kao potencijalno ugroženiji, ali tek kada se naprave ti oblaci i radarski se detektuju onda se zna tačna lokacija tog oblaka i procenjuje njegova putanja u narednih sat, dva ili tri i daje neka vrsta upozorenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.