Kakav je novi muškarac

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jul.2018, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav je novi muškarac

Muževnost, ćutljivost, rezervisanost i druge osobine koje su se nekad pripisivale muškarcima više nisu na ceni, pokazuje studija Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji

Nesebičan, okrenut ka drugima, u dobroj formi, otvoren - tako mladi muškarci opisuju modernog pripadnika jačeg pola. u kojoj je učestvovalo 600 muškaraca milenijalaca. Istraživanje razbija mit da su novi muškarci okrenuti hedonizmu, takmičarski nastrojeni i da zbog toga rizikuju da zapostave zdravlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Čak 91 odsto ispitanika se složilo da muškarac treba da pomaže drugima, a 80 odsto veruje da je važno da se na neki način oduži zajednici. Visoko na listi vrednosti koje se cene je otvorenost, pa je 88 odsto ispitanika reklo da muškarac treba da bude spreman za nove ideje, iskustva, ljude. Većina je rekla da muškarac treba da bude zdrav i u dobroj formi.

Vrednosti koje su se tradicionalno vezivale za muževnost nisu se dobro kotirale na ovoj skali. I dalje ih je izabrala većina ispitanika, ali manje nego neke druge vrednosti. Primera radi, 75 odsto ispitanika misli da muškarca treba da krasi fizička snaga naspram 87 odsto onih koji veruju u intelektualnu snagu i 83 odsto ispitanika koji ističu značaj emocionalne jačine. Autonomija takođe nije plasirana visoko, 78 odsto ispitanika istaklo je nezavisnost kao važnu vrednost.

Mada su u istraživanju objavljenom u magazinu "Psihologija muškarca i muževnosti" učestvovali ispitanici iz zapadne Kanade, naučnici veruju da mogu da se primene i u drugim delovima sveta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.