Kajsija sve jeftinija

Izvor: RTS, 18.Jul.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kajsija sve jeftinija

Na otkupnim mestima u okolini Čačka otkupljivači za kilogram kajsija, namenjenih industrijskoj preradi, nude samo 25 dinara, umesto 35 koliko je bilo do pre samo nekoliko dana.

Cena kajsije, namenjena industrijskoj preradi, sve je niža. Na otkupnim mestima u okolini Čačka, kilogram kajsija košta 25 dinara, dok je pre nekoliko dana cena kilograma ovog voća iznosila 35 dinara.

U Miokovcima, selu sa najviše stabala ovog voća u Srbiji, predstavnici fabrika "Nektar", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Vino Župa" i "Porečje Vučje", spustili su cenu kajsije, pošto su proizvođači prethodno odbili ponudu kupaca iz Rusije od 40 centi za kilogram, očekujući još bolju cenu.

Zasada se računa sa povoljnijim plasmanom branica, za čiju prvu klasu ruski trgovci najavljuju cenu od 55 dinara, pod uslovom da od 70 do 80 odsto plodova bude potpuno zdravo.

Predsednik udruženja "Miokovačka kajsija" Jugoslav Lazović kaže da se povremeno pojavljuju i proizvođači alkoholnog pića kajsijevače, koji nude od 35 do 40 dinara za kilogram.

Rod kajsije u ovom kraju Srbije bio je nešto slabiji nego prošle godine, ali je, kako kažu proizvođači, kvalitet plodova veoma dobar. Berba je sada u punom jeku i završava se krajem nedelje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.