Izvor: Blic, 28.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kajem se što sam kupio šećerane

Kajem se što sam kupio šećerane

- Naravno da vam neću reći gde se krijem. Očekujem da ću uskoro dobiti validni poziv i da ću doći na taj famozni informativni razgovor - izjavio je juče za 'Blic' vlasnik 'MK komerca' Miodrag Kostić. Ukoliko MUP ostane pri stavu da vam je uručen sasvim regularni poziv, to znači da se uopšte nećete vraćati u zemlju?

- Vaše pitanje je spekulativno. Ne verujem da se u međuvremenu neće razrešiti da li je poziv u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa zakonom ili ne. Naprotiv, ubeđen sam da će se vrlo skoro utvrditi da nisam dobio validan poziv, da će se MUP ponašati po zakonu i da će skinuti potragu. Ima naznaka da će MUP uskoro uručiti validni poziv. Čime se zanimate ovih dana otkako ste u begu?

- Vodim računa da smanjim nervozu kod klijenata, finansijera, strateških partnera... Pokušavam da objasnim... Nije im jasno zašto se digla galama... Pogotovo je stranim partnerima nejasno šta je u pitanju. Optužbe se smenjuju svakog dana, široki je front napada na kompaniju sa 3.000 zaposlenih i 17.000 kooperanata, sa velikim značajem na poljoprivredu zemlje....

Kako primate optužbe?

- Oni napadaju sa svih strana iz različitih institucija, različiti ljudi, ali ne iznose u javnost dokaze. Počelo je sa 1.500 tona, navodno prepakivanog šećera, malo je bilo to, nema dokaza, počeli su sa privatizacijom, nije bilo dovoljno - uključili su reprogram duga. Onda nije ni to, nema baš dokaza, ajmo sa izvozom 6.000 tona šećera, a onda su na scenu stupile duple fakture. Imate li spremno objašnjenje za poslovanje duplim fakturama?

- Ne znam na šta mislite. Pitam vas o duplim fakturama pomoću kojih ste kupili opremu za 200.000 evra i sami sebi je prodali po 13 puta većoj ceni?

- To je opet njegova (Branko Pavlović, direktor Agencije za privatizaciju, op. a.) izjava, on je stručnjak za pravo, ekonomiju, naftu, bankarstvo, odlaganje dugova... ne mogu da shvatim kako taj čovek ima toliko mogućnosti. Nije oprema hleb pa vidiš koliko košta u susednoj radnji. Reč je o opremi namenjenoj isključivo šećeranama i ona nije predmet obične kupovine. Procenu njene vrednosti treba da izvrše ozbiljni instituti u Srbiji, a njih je jedan ili dva. Da sam na njegovom mestu, tražio bih procenu nekog instituta da vidim koliko ta oprema vredi. Reč je o tome da ste preko fiktivnih firmi, čiji su vlasnici ili direktori ljudi zaposleni kod vas, kupovali i prodavali opremu dok niste došli do znatno veće cene koju ste ukalkulisali u dokapitalizaciju?

- Ako je reč o pravnim neregularnostima, ajde da vidimo šta ima da kaže sudski veštak, pravni postupak. Zašto daju izjave za medije pre no što su eksperti dali svoj sud? Ako neko misli da ova firma ne treba da postoji... Vi, za razliku od mene, znate da li ste poslovali legalno ili ne, ili vas optužuju osnovano, ili vas koriste?

- Voleo bih da mi objasne kako ja to poslujem 21 godinu i baš sada, za vreme predizborne kampanje, kad je kandidat jedne od partija na vlasti najavio sve ovo, da javnost bude zasipana optužbama na račun 'MK komerca'. Kako baš sada ništa što smo radili ne valja? Malo previše slučajnosti. Iako je optužbi toliko da bi trebalo da oguglam, iskreno, bole me laži projektovane iz više institucija. Ali, imam podršku ne samo prijatelja već i pojedinaca iz tih institucija, koji javno ne smeju da kažu svoje mišljenje. Da li se plašite poništenja privatizacije šećerana?

- Ne. Ugovor je suviše čvrst, ako nešto nije u redu iz ugovora, neka pismeno kažu - mi ćemo ispraviti. Ne može se nikako poništiti, isključivo ukoliko se dogovorimo. A da li ste spremni da se dogovarate o poništenju ugovora?

- Što se 'MK komerca' tiče, ako bi Agencija vratila sve što je uloženo u ove tri šećerane, mi bismo sutra vratili fabrike nazad, bez dinara zarade. Neka oduzmu sav profit i zaradu i evo im ih odmah sve tri nazad. Kada biste mogli da se vratite unazad, da li biste ponovo kupili šećerane?

- Ne, zbog svega ovoga što se desilo posle. Verovatno bih pet puta bolje prošao da sam kupio šećeranu u Ukrajini. Da, apsolutno se kajem što sam ušao u sve to. Tanja Nikolić-Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.