Kairo: Preuzeti kampovi, 200 žrtava

Izvor: B92, 14.Avg.2013, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kairo: Preuzeti kampovi, 200 žrtava

Kairo -- Egipatska policija preuzela je oba protestna kampa pristalica Morsija u Kairu. Uhapšeni lideri Muslimanske braće. Današnji bilans žrtava popeo se na 200.

Policija je uhapsila lidere Muslimanske braće Mohameda el-Beltagija i Esama el-Erijana, portparola tog pokreta Ahmeda Arefa i njenog vodećeg teologa Abdela Rahmana el-Bara, preneo je AP. Policija je takođe uhapsila verskog vođu Safvat Hegazija, bliskog pokretu Muslimanska braća.

Morsijevim pristalicama prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pružena mogućnost da sigurnim koridorom napuste kamp pošto su u njega ušle bezbednosne snage, što su pokazali i snimci državne televizije.

Jedan bezbednosni izvor potvrdio je za AFP da je više stotina ljudi iskoristilo mogućnost da bezbedno izađe iz kampa, ali da su neki ekstremisti ostali usled sukoba sa bezbednosnim snagama.

Egipatske snage bezbednosti, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, upotrebile su danas suzavac kako bi suzbile proteste pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, a u nasilju je bilo žrtava na obema stranama - u zavisnosti od izvora, poginulo je između 149 i 500 ljudi.

Prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja, u sukobima je poginulo 149 ljudi, a 1.403 je povređeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta saopštilo je večeras da su u sukobima ubijena 43 policajca.

Premijer brani odluku vlade

Privremeni premijer Egipta Hazem el- Beblavi brani odluku vlade da naredi rasturanje kampova Mohameda Morsija, tvrdeći da vlasti nisu imale drugi izbor nego da deluju.

"Zaključili smo da su stvari dostigle tačku koju nijedna država sa samopoštovanjem ne može da prihvati", ističe Hazem el-Beblavi, naglašavajući da je došlo do širenja anarhije i napada na bolnice i policijske stanice, prenosi Rojters.

U napadu na kampove bezbednosne snage su pobile mnoštvo ljudi, oglušujući se o međunarodne apele da pokažu uzdržanost.

Egipatski potpredsednik Mohamed El Baradej je dao ostavku, ističući da su se ipak mogla pronaći mirna rešenja.

U izjavi za televiziju Beblavi je rekao da odluka da se rasture protesti "nije bila laka" i da je doneta tek pošto je vlada dala šansu posredničkim naporima.

On je istakao da će danas proglašeno vanredno stanje potrajati što je kraće moguće, dodajući da je vlada privržena mapi puta, koju podržava egipatska armija, za obnavljanje demokratije u zemlji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kairo: Policija preuzela kampove

Izvor: Akter, 14.Avg.2013

Egipatska policija preuzela je u potpunosti kontrolu nad oba protestna kampa pristalica Morsija u Kairu i omogućila islamistima da koridorom napuste kompleks

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.