Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafa ne leči mamurluk

Ispijanje kafe nakon alkohola neće izlečiti jutarnji mamurluk, otkrili su istraživači Univerziteta Templ u Filadelfiji, preneo je BBC.

Baš suprotno, posezanje za šoljom kafe možda je najgora stvar koju možete da uradite da se otreznite, ukazuje se u najnovijom studiji.

Rezultati istraživanja sprovedenih na miševima pokazuju da ispijanje kafe čini da se osećate kao da "dolazite sebi", ali to je, u stvari, iluzija. Ljudima je nakon šoljice crnog napitka čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teže da shvate da su pod uticajem alkohola.

Naučnici su miševima dali doze alkohola i kafeina u različitim razmerama i posmatrali njihovo ponašanje u lavirintu, u odnosu na druge miševe kojima je dat neutralan soni rastvor. Doze kofeina koje su date miševima ekvivalentne su količini od osam šolja kafe za ljude.

Alhohol je opustio miševe, ali su oni zato slabije izbegavali neugodne šokove. Miševi koji su primili kofein bili su bolji u snalaženju po lavirintu, ali su bili napetiji i krutiji. Glodari koji su primili kombinaciju alkohola i kofeina bili su relativno opušteni, ali i dalje nisu mogli da izbegnu zamke po lavirintu.

Istraživači smatraju, shodno tome, da bi kombinacija alkohola i kofeina samo navela pijane ljude da se osećaju treznima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.