Izvor: B92, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadijević: Otišao sam zbog Haga

Moskva -- Poslednji ministar odbrane SFRJ, general Veljko Kadijević, kaže da je 2001. napustio Srbiju kao odgovor Hagu.

Kadijević je sinoć izjavio da nije želeo da se pred Haškim tribunalom pojavi ni kao optuženi ni kao svedok, a u intervjuu RTS-u, koji je dao u Moskvi gde boravi u statusu izbeglice, dodao je da je Beograd napustio kada su predstavnici Haškog tribunala prvi put kontaktirali sa njim i da ne zna da li su bili zainteresovani da se na sudu pojavi kao svedok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili kao optuženi.

Kadijević je rekao da ne snosi odgovornost za zločine u Hrvatskoj, ocenivši da je JNA bila jedina legalna oružana sila u SFRJ, koja se branila od napada paravojski i pokušala da spreči nelegalno naoružavanje i blokadu kasarni.

Prema njegovim rečima, JNA, dok je on bio ministar, nije činila ratne zločine, već je pokušala da odbrani zemlju, kao jedina legalna vojska i da nije mogla da spreči krvavi raspad Jugoslavije iako je sve činila da do toga ne dođe.

Kadijević je rekao da je za događaje na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara saznao tek kada je već bio u penziji jer ga general Aleksandar Vasiljević, koji je tada bio na čelu Vojnobezbednosne službe, nije obaveštavao da se bilo šta dešava.

Kadijević je rekao da je Slobodan Milošević dva dana posle 9. marta 1991. tražio od njega da vojska uzme vlast i izvrši puč, što je Štab Vrhovne komande odbio jer bi "takav gest vodio u propast".

On je rekao da je glavni razlog za izvođenje tenkova na ulice protiv demonstranata 9. marta to što je vojska imala zadatak da štiti ustavni poredak i spreči nelegalno zauzimanje vlasti, a direktan povod bio je napad demonstranata na zgradu Saveznog sekretarijata narodne odbrane.

Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija.

On je ocenio da bi se u tom slučaju demonstranti oko Draškovića razbežali i bili potisnuti, a bilo bi izbegnuto angažovanje policije i upotreba oružja.

Protiv Kadijevića su u Hrvatskoj podignute tri optužnice za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, na osnovu kojih je raspisana međunarodna poternica Interpola.

Mesić: Kadijevićeve izjave besmislene

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić danas je u Opatiji odbacio tvrdnje Veljka Kadijevića da je spremao državni udar u bivšoj Jugoslaviji, rekavši da je to "imbecilnost koju ne treba komentarisati".

U ruskom izdanju svoje knjige "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije", tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević, koji danas živi u Moskvi, piše da su Mesić i nekadašnji predsednik savezne vlade SFRJ Ante Marković nameravali 1990. godine, uz pomoć vojske, da svrgnu tadašnje predsednike Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića.

"Takve su izjave besmislene, to su 'imbecilnosti' koje nema smisla komentisati", odgovorio je Mesić na molbu novinara da komentariše tvrdnje koje je Kadijević izneo u svojoj knjizi, a koje je potom i ponovio u utorak u intervjuu za Radio televiziju Srbije.

"Kadijević je begunac i odgovoran je za ratne zločine i genocid prilikom njegovog pokušaja širenja granica Srbije", rekao je Mesić i dodao je da Hrvatska treba raspisati međunarodnu poternicu za Kadijevićem kako bi on prilikom ulaska u neku drugu zemlju bio uhapšen i izručen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je 21. marta 2007. izdalo nalog za hapšenje Veljka Kadijevića zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, a dva dana posle to je učinio i Interpol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.