Izvor: Piplmetar.rs, 24.Okt.2023, 01:31

Kada je najbolje vreme za večeru: Eksperti kažu da nije sve tako striktno

Pratite svoj ritam

Foto: Pexels


Ukoliko volite da veče začinite ukusnim zalogajem ili pak ne možete da zaspite bez večere, verovatno se pitate kada je optimalno vreme za ovaj obrok.
Ma koliko bilo lakše da nam neko jasno da vremensku granicu kada treba da završimo sa jelom, ne postoji određeno vreme koje odgovara svima. Kako prenosi „Vogue.com“, to zavisi od vas i vaših specifičnih zdravstvenih potreba.
Vanesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Rizeto, registrovani dijetetičar, objašnjava da različiti faktori kao što su godine i način života utiču na to kada ćete pojesti svoj poslednji obrok u danu.
– Ako ste, na primer, radnik u smeni i radite dok svi spavaju, onda je vaše vreme za jelo drugačije. Kao opšte pravilo, preporučujem da jedete u roku od dva sata od buđenja i pojedete nešto svaka tri do četiri sata – kaže Rizeto.
Dok studije pokazuju da je obrok između 17 i 19 časova koristan za opšte zdravlje, ako se to ne uklapa u vaš raspored, ona kaže da pokušate da prestanete da jedete najmanje tri sata pre spavanja kako biste izbegli probleme kao što je refluks kiseline.
– Ono što je još važnije je jesti dosledno u redovno vreme tokom dana – kaže Peri Halperin, koordinator kliničke ishrane u zdravstvenom sistemu Mount Sinai. On dodaje da bi trebalo da budete postepeno gladni i postepeno siti u obrascu koji se ponavlja svaka tri do četiri sata.
Sve je individualno Posao, nivo gladi, lekovi, dnevne aktivnosti i druge životne navike treba uzeti u obzir kada odlučujete kada treba da jedete bilo koji obrok.
– Radite na tajmingu uopšte; idealno je jesti svaka tri do četiri sata, sa dva do tri sata pre spavanja, ali važnije od vremena je donošenje zdravih izbora. Zdrava večera je povezana sa mnogim prednostima, uključujući stabilan šećer u krvi, održavanje težine i bolji san – kaže Halperin.
Ranija večera može biti od koristi onima koji se bore sa određenim problemima sa varenjem.
Mekenzi Koldvel, registrovani dijetetičar i stručnjak za ishranu, kaže da bi oni sa refluksom kiseline ili hroničnom gorušicom trebalo da razmotre ranije večere kako bi omogućili da se hrana potpuno svari pre nego što legnu. Oni sa dijabetesom mogu primetiti bolje rezultate glukoze u krvi ako jedu tri do četiri sata pre spavanja. Ali Koldvel naglašava da sve ovo još uvek zavisi od svake osobe.
Foto: Shutterstock


Takođe, slušajte svoje telo – ono će vas obavestiti kada mu treba hrana.
– Ako jedete dobro zaokružene obroke i grickalice ranije tokom dana, vaše telo je obično prilično efikasno da vam kaže kada je vreme za večeru – kaže Koldvel i dodaje: – Znaci gladi takođe mogu pomoći svakoj osobi da odluči kada je vreme za večeru.
Koju hranu ne treba jesti pre spavanja Bez obzira na to u koje vreme večerate, postoje određene namirnice koje je najbolje izbegavati ako želite da dobro spavate i brinete o svom opštem zdravlju. Halperin kaže da masnoj hrani treba duže da se vari. Takođe, hrana sa visokim nivoom kofeina može poremetiti vaš san (iz očiglednih razloga) i da oni koji su osetljivi na kofein mogu otkriti da ga ne mogu dobro tolerisati pre spavanja.
Nije neophodno da otkažeze večeri ako je prošlo 19 časova.
– Vaše telo može da svari i metabolizira hranu u bilo koje doba dana ili noći. Iako se iskustvo svakog pojedinca može razlikovati – kaže Koldvel i dodaje da je ona pristalica pravila da jedete kada ste gladni, čak i ako je kasno u noć.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Relaks-vežbe za istezanje leđa: Prijaće vam kao da ste bili na masaži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.