Kada će širom sveta biti dostupan veći broj vakcina protiv Kovida 19?

Izvor: VOA, 13.Maj.2021, 18:17

Kada će širom sveta biti dostupan veći broj vakcina protiv Kovida 19?

Kada će vakcine protiv Kovida 19 biti dostupne velikom broju ljudi širom sveta? Eksperti kažu da bi u nekim zemljama vakcine mogle da budu dostupne široj javnosti tek 2023. godine ili kasnije. Sjedinjene Države, Izrael i Velika Britanija su među zemljama u kojima je više od polovine populacije primilo najmanje jednu dozu. U nekim državama, među kojima su Južnoafrička Republika, Pakistan i Venecuela, vakcinisano je manje od 1 odsto stanovnika. U najmanje 10 zemalja - uglavnom u Africi - niko nije vakcinisan. Razlika u nivou imunizacije protiv koronavirusa odražava niz faktora, među kojima su kupovna moć, domaći proizvodni kapaciteti, pristup sirovini i globalni zakoni o intelektualnoj svojini. Sjedinjene Države podržale su ukidanje zaštite intelektualne svojine za vakcine. Međutim, nije poznato da li će biti postignut globalni sporazum o tom pitanji i da li bi to pomoglo da se ubrza proizvodnja. Kovaks, globalni program za isporuku vakcina, drastično kasni u realizaciji svog plana delom zbog zabrana koje su neke zemlje uvele na izvoz i pravljenje zaliha. U aprilu, istraživači na američkom Univerzitetu Djuk naveli su da, čak i uz pomoć Kovaksa, mnogo zemlje neće moći da vakcinišu 60 odsto građana do 2023. godine ili kasnije. "Amerika, evropske i druge bogate zemlje su davno unapred naručili gotovo sve dostupne doze i sada druge države čekaju u redu, iako imaju novac da kupe vakcine", ističe Metju Kavano, ekspert za globalnu zdravstvenu politiku na Univerzitetu Džordžtaun. Kina i Rusija su među zemljama koje su obećale da će donirati vakcine. Druge, među kojima su SAD i Velika Britanija, još nisu počele da dele svoje zalihe, mada su najavile da će to uraditi. Međutim, očekuje se da će i narednih godina biti malo vakcina na globalnom nivou. "Jednostavno nema dovoljno vakcina za sve", rekao je Kavano.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled stanja po državama: Koje epidemiološke mere su na snazi širom sveta?

Izvor: B92, 13.Maj.2021

Sve veći broj država ublažava uvedene mere protiv koronavirusa usled masovnog vakcinisanja građana...Šansa za povratak u normalan način života postoji uprkos određenih pravila, prenosi Klix.ba...Ovo je kratki pregled stanja u nekim od zemalja:..Hrvatska se priprema za novu sezonu. Na platformama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.