Izvor: Blic, 08.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad zaboli glava od škole

Kad zaboli glava od škole

Da li znate koji đaci najčešće pate od glavobolje? To su učenici prvog, petog i završnog razreda osnovne škole, drugim rečima đaci najtežih razreda. Obična, banalna glavobolja često je simptom preopterećenosti deteta u školi. Pavel Leonidovič Sokolov, direktor Klinike za glavobolju i vegetativne poremećaje, vodeći naučni saradnik Naučnog instituta za pedijatriju i doktor medicinskih nauka Ruske akademije nauka, objašnjava da taj bol >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lekari nazivaju tenzionom glavoboljom. Ona nastaje kada se nesvesno napreže tanak sloj mišića koji se nalaze odmah ispod kože glave. Bol se postepeno povećava, zahvata celu glavu i dete ga oseća kao tup bol koji ga pritiska i steže kao da na glavi ima tesnu kapu ili šlem.

Takvoj glavobolji prethode uznemirenost, strah, potištenost, loše raspoloženje. Bol se češće javlja u drugoj polovini dana, kad je dete već proživelo neprijatnu situaciju koja je traumatski delovala na njegovu psihu. I odmah mu opada radna sposobnost. Dakle, ako vaše dete zdrave glave nije uspelo da savlada zahteve koji su pred njega bili postavljeni u školi, sada, s tako jakom glavoboljom, sigurno neće biti u stanju da uradi domaći zadatak.

Nastaje lančana reakcija: zahtevi u školi premašuju mogućnosti detetovog organizma, javljaju se umor i malaksalost, a pošto se obaveze gomilaju, umor prerasta u hronično stanje, počinje da ga boli glava i opada radna sposobnost. Sada mu je još teže da izađe na kraj sa obavezama, stresna situacija se pojačava (slabim uspehom su nezadovoljni i nastavnici i roditelji), glava počinje da ga boli konstantno... Jednom reči, stvara se začarani krug.

- Dete ne treba da trpi glavobolju - upozorava dr Sokolov, čiji članak prenosimo iz časopisa 'Argumenti i fakti' (www.aif.ru). - Sa svakim napadom prag osetljivosti će se snižavati i bol će se doživljavati kao sve jači i jači. A hronična glavobolja dovodi do promene karaktera, jačanja depresivnih crta ličnosti, slabe radne sposobnosti i, u krajnjem ishodu, nemogućnosti da se postigne uspeh u školi. Tablete protiv bolova će, naravno, doneti privremeno olakšanje, ali neće ukloniti pravi uzrok bola. Osim toga, ma kako paradoksalno zvučalo, ako se tablete piju redovno i bez ikakve kontrole, mogu da pojačaju glavobolju.

Prava dijagnoza

Dakle, ako dete zbog škole pati od glavobolje, treba ga odvesti kod neurologa. Dobar lekar će vam reći da postoje dva puta za rešenje problema: prvi se sastoji u tome da se školske obaveze svedu na optimalnu meru; i drugi da se pomoću lečenja poveća izdržljivost i 'otpornost' organizma na stres. Međutim, drugi put nema svrhe ako se ne pređe prvi. Prvi koraci

Potrebno je preispitati obaveze vezane za učenje i školu. Držite se pravila prioriteta. Zapitajte se šta vam je najvažnije. Dobre ocene u školi? U tom slučaju treba odustati, makar privremeno, od raznih dodatnih aktivnosti, kao što su časovi klavira. Ako su vam bitni uspesi deteta u muzičkoj školi, sportu (tri treninga nedeljno) ili časovi italijanskog, onda ne smete da obraćate pažnju na trojke u školi. Praksa pokazuje da je dovoljno da odustanete od jedne dodatne aktivnosti koja detetu najteže pada ili mu jednostavno ne ide.

Vama se čini da se dete ulenjilo, a ono tvrdi da mu je teško? Dete je uvek talac roditeljskih ambicija. Međutim, mame i tate moraju da znaju da nade koje polažu u svoje naslednike često za njih predstavljaju pretežak teret. Obratite se psihologu, jer oni imaju metode pomoću kojih mogu da ustanove da li postavljate pred svog mališana preterane zahteve, a vama mogu da ukažu na to kako da prevaziđete konfliktnu situaciju.

Ako se dete posebno jako zamara krajem sedmice, sredu ili četvrtak možete da pretvorite u 'dan rasterećenja'. Dozvolite detetu da spava duže nego obično, posle škole se sa njim prošetajte po svežem vazduhu ili mu dozvolite da se s drugovima poigra u dvorištu. Ako dete ima glavobolju, dozvolite mu da tog dana preskoči školu. Nemojte jedino da idete s njim u bioskop, niti mu dozvolite da vreme protraći uz TV ili PC, jer se tako sigurno neće opustiti. Tek predveče neka uradi domaće zadatke za sutradan.

Razuman učitelj neće imati ništa protiv takvog predaha. Ali takve dane ne treba 'uvoditi' previše često, a odluku o tome treba da donosite samo vi, da ne biste stalno slušali: 'Danas mi je loše. Je l’ mogu da ne idem u školu?'

Roditelji su obično skeptični prema preporuci lekara da se smanji opterećenost školarca koga boli glava i da se njegov dnevni raspored preuredi. Za njih je to previše jednostavno rešenje problema. Međutim, lekari znaju da posle sedam do 10 dana takvog života, kad učenje ne izaziva hroničan umor, dete počinje potpuno drugačije da se oseća, drugačije izgleda i ima drugačiji odnos prema školi i učenju uopšte. Na primer, efekat šetnje pred spavanje ravan je dejstvu dve tablete koje poboljšavaju cirkulaciju u mozgu. CDC/JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.