Kad zabava preraste u zavisnost: Pet odsto dece u Srbiji su patološki kockari VIDEO

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad zabava preraste u zavisnost: Pet odsto dece u Srbiji su patološki kockari VIDEO

Sve više mladih redovno igra kladionicu, kocka se na poker aparatima, elektronskom ruletu...

Istraživanja pokazuju da se više od 30 odsto tinejdžera aktivno kocka, po čemu smo među najgorima u Evropi! Ono što počne kao zabava i razbibriga, preko noći postaje zavisnost iz koje se teško izlazi.

"Hoćemo da odigramo neki tiket?", rečenica je koja se često može čuti među današnjom omladinom. Istraživanja su pokazala da svaki treći učenik osnovne i srednje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << škole u Srbiji redovno igra kladionicu, a skoro pet odsto dece u našoj zemlji su patološki kockari!

Mladi se na ovaj način "zabavljaju" u početku iz čiste radoznalosti i zabave ali alarmantni podaci pokazuju da ta radoznalost lako prerasta u ozbiljnu zavisnost.

O tome zašto je tako lako razviti zavisnost od kockanja za u studiju TV Prva govorili su Mira Kovačević iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Drajzerova, Jelena Manojlović iz Sos centra za pomoć kod bolesti zavisnosti i dr Milica Repac, psihijatar.

Podsetimo, zakon kaže da je maloletnicima zabranjen ulaz u kladionice i kockarnice, kao i da ti objekti moraju da budu udaljeni minimum 200 metara od škola. Kazna za nepoštovanje Zakona za pravna lica je od 100.000 do milion dinara, a za fizička lica od 5.000 do 50.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.