Kad tutnje limuzine sklanjaj se - u kanal

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad tutnje limuzine sklanjaj se - u kanal

BANJALUKA – Vozači u RS, a naročito oni u Banjaluci, gde je baza skoro svih institucija Srpske, svakodnevno su izloženi saobraćajnoj pometnji koju prouzrokuju vozila u pratnji zvaničnika. Posebne zamerke se odnose na preticanja vozila u pratnji po gradskim saobraćajnicama, prolazak kroz crveno svetlo, nepropisna parkiranja i ponašanje pojedinaca iz pratnje.

"Pre neki dan je u u jednoj uskoj ulici u Budžaku nastao saobraćajni kolaps zbog vozila pod pratnjom. U toj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulici, koja izlazi na magistralu, uvek je gužva. Na kraju kolone je bilo vozilo u kojem je bio neko od predstavnika vlasti, ali nisu mogli čekati, pa su se prestrojili u suprotnu traku zbog čega su vozači morali ići nazad, a neki su se sklanjali u kanal", žalio nam se jedan Banjalučanin koji je bio u ovoj koloni automobila.

Odlukom o obezbeđivanju objekata i ličnosti u RS definisano je da policijsku pratnju vozilima imaju predsednik i potpredsednici RS, premijer i predsednik Narodne skupštine RS, šefovi stranih država i delegacija za vreme boravka ne teritoriji RS. Donedavno je MUP RS bio zadužen i za obezbeđenje člana Predsedništva BiH iz RS i predsedavajućeg Saveta ministara BiH iz RS, a sada su oni u nadležnosti SIPA.

Iako je definisano ko i kada ima pravo da ne poštuje saobraćajne propise, građani sumnjaju da se ova mogućnost zloupotrebljava, naročito sa upaljenim rotacijama i treptačima po gradu zbog prvenstva u saobraćaju.

"Do sada nisu zabeleženi slučajevi prijavljivanja nezakonitih postupanja pripadnika MUP koji rade na neposrednom saobraćajnom obezbeđenju", tvrde u MUP RS i dodaju da u poslednjih godinu dana nije zabeležena nijedna saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala vozila pod pratnjom.

U MUP tvrde kako broj vozila i policajaca za obezbeđenje važnih ličnosti zavisi od same bezbednosne procene ugroženosti.

Zakonom o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH definisano je da pravo prvenstva prolaza imaju vozila pod pratnjom u odnosu na sva druga vozila, uključujući i vatrogasna i vozila Hitne pomoći! Na vozila pod pratnjom se ne primenjuje ograničenje brzine, zabrana preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrana presecanja kolone pešaka, ali pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Pravo prvenstva prolaza nemaju samo u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan saobraćajnim ili znakovima koje daje saobraćajni policajac.

Po zakonu, svaki vozač koji na putu naiđe na vozilo ili na kolonu vozila pod pratnjom dužan je da ustupi prvenstvo prolaza, omogući nesmetan prolaz, po potrebi i da zaustavi vozilo, te da upotrebi kratka umesto dugih svetala. Vozači se moraju strogo pridržavati naredbi pripadnika iz pratnje, a pešaci su dužni da se sklone sa kolovoza dok ta vozila prođu.

Bahati i nekulturni

Osim što se moraju sklanjati automobile sa kolovoza, vozači se neretko susreću i sa bahatim i nekulturnim ponašanjem ljudi iz pratnje. "Desilo se da je suvozač iz vozila u pratnji lupao stop tablicom po mom automobilu jer ih, jednostavno, nisam primetila kada su se munjevito stvorili sa moje leve strane", kaže jedna od učesnica u saobraćaju i tvrdi da je "ovako nasilničko ponašanje pratilo i psovanje i pogrdne reči".

Radojičić: Sve po zakonu

Predsednik NSRS Igor Radojičić, koji po zakonu ima pratnju vozilima, kaže da njegov vozač nikada ne pali rotaciona svetla dok ga vozi na posao i da poštuje saobraćajna pravila. "Druga stvar je kada su u pitanju službena putovanja. Tada, po zakonu, iz bezbednosnih razloga moraju da budu prisutna i vozila iz pratnje i takva vozila se ne zaustavljaju", objašnjava Radojičić.

Potpredsednik NSRS Šefket Hafizović kaže da po zakonu jedino može da dobije vozača i korišćenje službenog automobila. "Međutim, ja nemam vozača i sam vozim službeni automobil", dodaje Hafizović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.