Kad tablete promene boju - bacite ih

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Avg.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad tablete promene boju - bacite ih

Mnogi lekovi: recimo oni za terapiju povišenih masnoća u krvi, hipertenziju ili bolesti štitne žlezde, na vrućini bi morali posebno da se čuvaju, dok bi dodatna pažnja trebalo da se obrati na terapiju onim medikamentima koji su fotosenzitivni, tačnije dovode do promena na koži ako je izložena suncu.

Farmaceut Jasmina Timić kaže da većinu lekova čuvamo na sobnoj temperaturi, do 25 stepeni Celzijusovih, na tamnom i suvom mestu.

- U grupu lekova koji su najosetljiviji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u kontaktu sa suncem ili visokom temperaturom ubrajaju se svi vitaminski preparati, diuretik furosemid, antihistamin hlorofenilamin maleat, hidrokortizon, kondomi, insulin, nitroglicerin, hinolinski antibiotici, fibrati koji se koriste u lečenju povišenog holesterola, levotiroksin koji se koristi u terapiji štitaste žlezde, inhalatori za lečenje astme - kaže Jasmina Timić.

- Na vrućini se ovi lekovi lako inaktiviraju i poništava se njihovo dejstvo. Kada tablete promene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu, injekcijama ili granulama se pojave grumuljice ili talog, to su znaci da je leku istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan. U svakom slučaju, tad više nije za upotrebu.

Lekove bi uvek trebalo čuvati u originalnom pakovanju i nikako ih ne ostavljati u automobilu ili drugom mestu koje je izloženo suncu.

Spisak medikamenata, kako objašnjava naša sagovornica, koji ne smeju da se piju ako se boravi na suncu je dugačak. Tu je većina antibiotika, lekovi protiv zapaljenja i bolova,antihistaminici, diuretici, citostatici, lekovi za snižavanje nivoa glukoze u krvi, antidepresivi, lekova za kardiovaskularne bolesti kao i svi hormonski preparati.

- Osim promena na koži fotosenzitivni lekovi mogu da uzrokuju i promenu raspoloženja - kaže Jasmina Timić. - Ukoliko do toga dođe neophodna je pomoć lekara i izbegavanje direktnog izlaganja sunčevim zracima.

NE NOSITE LEKOVE U DŽEPU

S obzirom na to da terapija ne može uvek da se uzima kod kuće, lekove bi trebalo nositi u tašni ili posebnoj kutijici. Ukoliko se nose u džepu, oni se dodatno zagrevaju u kontaktu sa telom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.