Kad studentski kredit postane noćna mora VIDEO

Izvor: B92, 11.Mar.2017, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad studentski kredit postane noćna mora VIDEO

Studentski krediti bi trebalo da olakšaju studiranje, međutim, za pojedine su postali noćna mora.

Kragujevčanka Valentina Opančina, kao najbolji diplomac doktora medicine u Srbiji 2014., nije naišla na razmevanje Ministarstva prosvete. Nisu hteli da je oslobode plaćanja kredita iako je svoje ugovorne obaveze završila i pre roka.

Ministarstvo prosvete je pre par godina studentima odobravalo kredite preko Univerzal banke. Kada je ova banka prestala s radom kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je preuzela Unikredit banka. Zbog neblagovremene obaveštenosti o promeni banke studetima je kamata otpisana i produžen rok otplate kredita. S druge strane, kragujevčanku Valentinu Opančinu je u toj zbrci zadesio specifičan problem otplaćivanja kredita.

"Pošto je članom 4. ugovora studentskog kredita definisano da studenti moraju u roku od mesec dana od diplomiranja da obaveste ministartsvo o tome, slanjem uverenja o završenom fakultetu, ja to nisam uradila jer sam bila sprečena iz opravdanih razloga. Dobila sam stipendiju Savezne Republike Nemačke i odmah po završetku sam boravila tamo i zato nisam stigla da pošaljem uverenje u zadatom roku", objašnjava Valentina Opančina iz Kragujevca.

Fakultet je završila i pre roka i kredit je trebalo da bude otpisan, kaže Valentina. Ministarstvo nije uzelo u obzir dostavljen dokaz o stipendiji i boravku u Nemačkoj.

"Ali oni na to nisu ništa odgovorili već su naveli neke duge članove i samo naveli da je zahtev odbijen. Pošto je moja prosečna ocena 9,81, a fakultet sam završila za pet godina i devet meseci, što je manje od šest godina koliko je predviđeno na mediscinskom fakultetu, ja sam time svoju ugovornu obavezu ispunila. Nije u redu jer sam dala sve od sebe da fakultet završim u roku i posvetila sam se učenju i studijama, što i moj prosek može da pokaže", dodaje Valentina.

Ministarstvo prosvete nije odgovorilo koliko je molbi dobilo povodom otplaćivanja kredita. Dobili smo uopšten odgovor.

"Student korisnik studentskog kredita je po Ugovoru član 7. dužan da se kod ovlašćene banke obavesti o ukupnom iznosu duga, visini mesečne rate, broju rata, broju računa na koji će uplaćivati dospeli dug", naveo je Stevica Pivarski, rukovodilac grupe za učeničke i studentske kredite u Ministarstvu prosvete..

Slučaj Kragujevčanke Valentine Opančine nije usamljen, ali ona jedina želi da priča o njemu. Najbolji je diplomac doktora medicine u Srbiji. Specijalizant je na radiololgiji i student prava.

Ministarstvo prosvete je Valentinu uputilo da, ukoliko želi, da se žali upravnom sudu. Ona bi trebalo da otplati jednogodišnji kredit u visini od šezdeset i jedne hiljade. Valentina će opet pisati molbu ministarstvu u nadi da će možda narednog puta bolje razmotriti njen problem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.